IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската жилищната индустрия предупреждава за ценови взрив

Според проучване сред компаниите за недвижими имоти десетки хиляди нови строителни проекти ще се оскъпят значително

17:09 | 07.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/MAURITZ ANTIN</em></p>

Снимка: EPA/MAURITZ ANTIN

Повишаването на разходите за строителство създава сериозни проблеми на германските жилищни компании. Това показва неотдавнашно проучване на Германската асоциация на жилищната индустрия (GdW). Според анализа цените на текущите нови строителни проекти се повишават в 65% от 174-те компании, а увеличения се очакват при още 18%. Само при 17% от всички текущи проекти за ново строителство няма промяна, пише Der Spiegel. 

Според проучването разходите за строителство на нови сгради, които вече са започнати, ще се увеличат средно с около 14%, а цените на планираните проекти - с почти 19%.

Според данните увеличението на цените ще засегне до 58 000 жилища ново строителство.

Президентът на GdW Аксел Гедашко посочва като причини проблемите с доставките в резултат на войната в Украйна, по-ниските държавни субсидии и нарастващата инфлация: „В момента в строителния бранш се разразява перфектната буря“.

Ако динамиката на цените от последните месеци се запази, 24% от анкетираните компании планират да се откажат напълно от нови строителни проекти, а други 64% искат поне да ги отложат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още