IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средната цена на британските жилища е достигнала 250 хил. паунда за пръв път

Делът на продавачите, намаляващи офертната си цена, и времето, нужно да се продаде жилище, обаче са се увеличили

11:20 | 30.05.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Средната цена на британските жилища е достигнала 250 хил. паунда за пръв път, но делът на продавачите, намаляващи офертната си цена, и времето, нужно да се продаде жилище, са се увеличили, съобщава Guardian, позовавайки се на последния пазарен индекс на Zoopla.

Имотната компания, която базира месечния си индекс на комбинация от продажни цени, ипотечни оценки и данни за договорени продажби, твърди, че средната цена на жилище е достигнала 250 200 паунда през април, но и че темпът на ценовия растеж се забавя.

Годишната инфлация при жилищните цени се е забавила от 9% през март до 8,4% през април, а Zoopla очаква тя да се забави до 3% до края на годината.

Жилищният пазар „все още е много по-натоварен в сравнение с предпандемичните норми“, но се появяват признаци, че предстои забавяне, казва Zoopla.

Според компанията от втората половина на април цената на около един на 20 имота е била намалена с 5% или повече – пред предишния месец този дял бе един на 22 имота.

Продавачите също така са чакали малко по-дълго от обичайното, за да сключат сделка. Извън Лондон средното време за продажба на къща с три спални от обявяването до сделката се е увеличило от 16 дни през март до 18 дни през април. В Лондон това време е нараснало от 17 дни през март до 21 дни през април.

Грейн Гилмор, ръководител на проучванията в Zoopla, казва: „Очакваме този показател да продължи да расте през останалата част от годината, докато нивото на търсене от купувачите започва да се снижава, засегнато от променящите се настроения заради разходите за живот и личните финанси“.

Винсънт Денингтън, директор на агенцията за недвижими имоти John D Wood & Co, казва: „Започваме да виждаме все повече и повече намаления на цените в имотните сайтове, което може би е ранен сигнал, че пазарът се забавя“.

„Това обаче може да е признак, че имотите първоначално са били преоценени и не предизвикват интерес сред потенциалните купувачи. Затова трябва да се коригират правилно, за да се гарантира, че намаление в цената генерира нов интерес и в крайна сметка оферти“, допълва той.

Според него в момента „пазарът процъфтява достатъчно, така че когато един имот излезе на пазара с конкурентна цена“, е вероятно да има няколко оферти, като някои от финалните са над обявената цена.

Увеличаването на лихвените проценти и на разходите за живот засега явно не засягат особено жилищния пазар, като всички останали ценови индекси показват повишение на цените през април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още