IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичните компании трябва да плащат повече за офиси в ключови световни градове

Макар че технологичният сектор е в основата на интегрирането на хибридни методи на работа, той инвестира и в нови офис площи

12:55 | 27.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Компаниите в технологичния сектор са изправени пред по-високи цени на офисите в големи градове в света, тъй като цената на създаване на топ качество и устойчиво пространство за привличане на таланти нараства в отговор на инфлацията, пише консултантската компания Savills.

Данните на компанията за разходите за първокласни офиси през второто тримесечие на 2022 г. в ключови градове показват, че инфлацията и проблеми с веригите за доставка са довели до ръст на цените за обзавеждане на офис площи със средно 6% през миналата година, с което общите разходи на компаниите за наемане на площи също са се увеличили.

„Макар че много компании в технологичния сектор са в основата на интегрирането на хибридни методи на работа, те също така инвестират в нови офис площи, за да привличат топ таланти с възприемането на най-висококачествения интериорен дизайн и стандарти за устойчивост", отбелязва Savills. Това означава, че те трябва да очакват ново повишаване на цените предвид настоящите макроикономически фактори.

Хонконг е най-скъпият пазар в света за наемане на офис площи, като нетните ефективни разходи на наемател за заемане на офис в града са надминали тези в Уест Енд в Лондон, а Токио отстъпва третото място към края на първото тримесечие и позволява на Мидтаун в Ню Йорк и Ситито в Лондон да се изкачат с една позиция до съответно трето и четвърто място.

„Много компании са съсредоточени върху създаването на вдъхновяващи работни пространства, насърчаващи сътрудничеството, за да окуражат хората да се върнат в офиса и да приведат площите си в съответствие с ангажиментите им за устойчивост, но битката за топ таланти в технологичния сектор означава, че вниманието им наистина е съсредоточено върху „възможно най-добрите“ площи“, коментира Матю Фицджералд, директор на отдела за консултиране на наематели в Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) в Savills.

„Тъй като както материалите, така и трудът са подложени на ускоряваща се инфлация, това означава, че за да получат желаните площи в топ градовете и така да изпреварят конкурентите, технологичните компании трябва не само да обръщат внимание на наемите, но и внимателно да преценяват всички разходи за площите“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още