IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook с 63% ръст на приходите и 82% на печалбата за последното тримесечие

Акциите на компанията поскъпват с над 12% в следборсовата търговия заради по-добрия от очакваното финансов отчет

10:01 | 30.01.14 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Facebook с 63% ръст на приходите и 82% на печалбата за последното тримесечие

Тримесечните приходи и печалба на Facebook надминаха очакванията на анализаторите. След обявяването на отчета за периода октомври-декември 2013 г. акциите на компанията поскъпват с над 12 на сто в следборсовата търговия, съобщава CNBC.

За последните три месеца на миналата година социалната мрежа отчете печалба на акция от 31 цента спрямо 17 цента година по-рано. Приходите са се увеличили до 2,59 млрд. долара от 1,59 млрд. долара по същото време на предходната година.

Приходите от реклама на Facebook са скочили със 76% на годишна база до 2,34 млрд. долара, като постъпленията от мобилна реклама са сформирали 53 на сто от общите постъпления от реклама през последното тримесечие.

Анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакваха компанията да отчете печалба от 27 цента на акция и приходи в размер на 2,33 млрд. долара през последното тримесечие на 2013 г.

Данните сочат, че активните потребители на социалната мрежа, които я ползват през мобилно устройство, са нараснали с 39% на годишна база до 945 млн. души към 31 декември 2013 г. Анализатори очакваха ръст на активните мобилни потребители до 919 млн. души.

В последно време Facebook предприе стъпки за разговори в реално време заради опасенията, че социалната мрежа губи привлекателността си за младите хора. Според скорошен доклад на iStrategyLabs делът на американските тийнейджъри на възраст от 13 до 17 години, които са потребители на мрежата, се е свил с 25,3% спрямо 2011 г., докато делът на потребителите на 55 и повече години се е увеличил значително.

Миналата седмица от Princeton коментираха, че ръстът на Facebook може да бъде оприличен на инфекциозна болест – разпространява се бързо и изчезва внезапно. В проучването се прогнозира, че потребителите на социалната мрежа ще намалеят с 80 на сто в периода 2015 – 2017 г.

Повече за водещите според Bloomberg акции в сесията от сряда вижте във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
MZ/X
преди 10 години
Младите са тези, които движат всички нови трендове! Изобщо не е за подценяване тази тенденция, защото може да се окаже, че като потребители и приходи Фейсбук скоро ще стигне върха! В момента доят като крава потребителите си с реклами, но става все по досадно! Още малко трябва и всички тези реклами ще се обърнат срещу тях!Купуването на мобилен оператор ще е възможно най-голямата глупуст, която могат да направят, защото това ще им забави растежа и акциите ще паднат по бързо.Аз на мястото на Марк бих почнал постепенно да си продавам акциите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
lyusien
преди 10 години
Надеждите на някои хора че Фейсбук скоро ще загуби 80% от потребителите си са силно преувеличени Компанията вероятно скоро ще купи някои голям мобилен оператор и ще увеличи потребителите си до 1 милиард Това че младите намаляват не е голям проблем Те нямат пари за реклама Важни са потребителите над 30 години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още