IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционери на Twitter дават Мъск на съд

Според тях милиардерът е разкрил твърде късно дела си от над 5% в социалната мрежа, което му е позволило да продължи да купува евтино акции

09:38 | 13.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск е изправен пред нови юридически проблеми, след като стана основен инвеститор в Twitter. Във вторник бивши акционери на компанията заведоха колективен иск срещу мултимилиардера в нюйоркски съд за предполагаема измама с ценни книжа, обяви ангажираната в делото адвокатска кантора.

Ищците обвиняват Мъск, че не е направил публично достояние инвестицията си в Twitter в рамките на законовия срок за докладване. Това е забавило реакцията на фондовия пазар и е поддържало цената на акциите изкуствено ниска, докато той е продължавал да увеличава дела си. Ищците искат обезщетение в неуточнен размер. Мъск все още не е коментирал съдебния иск.

За този казус би следвало да се прилагат строги правила, когато дяловото участие в американски компании надхвърля прага от пет процента. На 4 април Мъск обяви в задължителна нотификация до Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC), че притежава дял от девет процента в Twitter. Тази новина доведе до рязко повишаване на цената на акциите. Според иска обаче делът на Мъск е надхвърлил пет процента в средата на март - без той да е дал своевременно уведомление в рамките на десет дни. В резултат на това Мъск е можел да продължи да купува евтино акции на Twitter до обявяването на 4 април. Инвеститорите, които са продавали през този период, са били ощетени.

Акциите на Twitter поскъпнаха с 27% на 4 април до 49,97 долара от 39,31 долара, след като Мъск разкри своя дял, което инвеститорите възприеха като вот на доверие от страна на най-богатия човек в света към базираната в Сан Франциско компания Twitter. 

Бивши акционери, водени от Марк Расела, твърдят, че забавеното оповестяване е позволило на Мъск да купи повече акции на Twitter на по-ниски цени, като същевременно ги е измамил да ги продадат на „изкуствено занижени" цени.

Адвокатът на Мъск не е коментирал темата пред Ройтерс, както и Tesla.

На 5 април Twitter обяви, че Мъск ще се присъедини към борда на директорите ѝ, но тази седмица заяви, че е решил да не го прави. Неприсъединявайки се към борда, Мъск, активен потребител на Twitter, може да продължи да купува акции, без да е обвързан със споразумението си с компанията да ограничи дела си до 14,9%.

Някои анализатори предполагат, че Мъск може да накара Twitter да направи промени или дори да отправи непоискана оферта за придобиване на компанията. „Промяната от уикенда спестява на компанията необходимостта да се справя с директор ренегат, който пише в Twitter за неща, обсъждани на ниво борд. Това би било неприемливо“, пише Дон Уилсън от Gordon Haskett Research. „Обратната страна на това е, че Twitter трябва да се справя с инвеститор, който вече притежава 9% от компанията и има ресурсите да придобие останалите 91%. Колкото и нестабилен да е Мъск, скоро можем да станем свидетели на подобен ход. Или да не видим“, посочва той.

„Въпреки че остава неясно какви са приоритетите на Мъск, ние очакваме, че туитовете му ще се радват на повече внимание, което може да доведе до волатилност при цената на книжата“, пишат анализаторите от KeyBanc след новините.

Но Джийн Мюнстър от Loup Ventures твърди, че според него „по-голямата част от драмата е приключила“.

Той базира тази прогноза на предположение, че щеше да е по-разумно решение Мъск да направи придобиването веднага, ако е възнамерявал да го стори. Освен това смята, че поемането на контрол на Twitter просто не е това, на което Мъск иска да отдели толкова много от времето си. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още