IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск поиска да купи Twitter за 43 млрд. долара*

Ако предложението му не бъде прието, ще преразгледа участието си като акционер, заплаши милиардерът

13:29 | 14.04.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск и от дни най-голям акционер в Twitter е поискал да купи 100% от социалната мрежа при цена от 54,20 долара на акция. Писмото с предложението беше оповестено в подадена до американската Комисия по ценните книжа и борсите информация.

Най-богатият човек в света ще предложи 54,20 долара на акция в брой, което представлява 54% премия спрямо цената на затваряне от 28 януари (деня, преди Мъск да започне да купува акции) и стойност от около 43 млрд. долара. Акциите на компанията за социални медии поскъпнаха с 18% в предборсовата сесия.

50-годишният Мъск обяви предложението си в подадено в четвъртък заявление до Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ. Милиардерът, който контролира и Tesla Inc., за първи път оповести, че държи дял от около 9% на 4 април. Мениджърът е един от най-следените потребители на Twitter, който често пуска мемета и хапливи шеги на повече от 80-те милиона последователи на @elonmusk. Той открито говори за промените, които би искал да обмисли да наложи в платформата на социалната медия, и компанията му предложи място в Борда след разкриването на дела му, което го направи най-големия индивидуален акционер.

След като първоначалният му дял стана публично достояние, Мъск започна да апелира към колегите си за бъдещи ходове - от превръщането на централата на Twitter в Сан Франциско в приют за бездомни и добавянето на бутон за редактиране на туитове до предоставянето на автоматични знаци за верификация на премиум потребителите. В един от туитовете си дори изказва предположение, че Twitter може би умира, като се има предвид, че няколко известни личности с голям брой последователи рядко публикуват в Twitter.

Мъск може да си позволи да придобие компанията. Понастоящем богатството му се оценява на около 260 млрд. долара според индекса на милиардерите на Bloomberg, в сравнение с пазарната оценка на Twitter от около 37 млрд. долара.

„Инвестирах в Twitter, тъй като вярвам в потенциала му да бъде платформа за свобода на словото по целия свят, и смятам, че свободата на словото е обществен императив за функционираща демокрация“, казва в началото на документа пред американските власти Мъск.

„Откакто направих инвестицията си, осъзнавам, че компанията няма да процъфтява, нито ще служи на този обществен императив в сегашния си вид. Twitter трябва да се трансформира в непублична компания. В резултат на това предлагам да закупя 100% от Twitter за 54,20 долара на акция в брой, което представлява 54% премия спрямо деня преди да започна да инвестирам в Twitter и 38% премия спрямо деня преди инвестицията ми да бъде публично обявена. Предложението ми е е най-доброто, което мога да направя, и окончателна оферта и ако не бъде приета, ще трябва да преразгледам позицията си като акционер“, казва Мъск.

По думите му Twitter има изключителен потенциал и той е готов да го разгърне.

Поглъщането едва ли ще бъде продължителен процес. 

Офертата от 54,20 долара на акция е „твърде ниска", за да може акционерите или Бордът да я приемат, казва пред Bloomberg Адам Крисафули от Vital Knowledge, като добавя, че акциите на компанията са достигнали ниво от 70 долара преди по-малко от година.

Мъск е наел Morgan Stanley като свой съветник за поглъщането. Цената на офертата включва и числото 420, което е считано за кодирана препратка към марихуаната. Мъск избра 420 долара като цена на акциите за евентуално сваляне на Tesla от борсата през 2018 г. - ход, който му донесе глоба от страна на Комисията по ценните книжа и борсите и контрол над туитовете.

* Актуализирано в 13,50 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
forexar
преди 2 години
Странно, че оценява толкова високо компанията? .. Но може и просто да вдига цената и да излиза с +15%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Ми кат иска да си угажда ,можеше да си купи 14 млрд литра олио бе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
georgi_shum
преди 2 години
Ми има човека пари, угажда си бре..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Petar2015
преди 2 години
Да го купи и да го закрива този Туитер! Чудя се какво толкова има в него, че да струва половината от БВП на България?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още