IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

43 млрд. долара за Twitter са прекалено висока цена дори за Мъск

Той ще се нуждае от огромен заем или от продажбата на акции на Tesla, за да купи Twitter

18:08 | 15.04.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Al Drago/Bloomberg</em></p>

Снимка: Al Drago/Bloomberg

Към 30 юни Мъск беше заложил 52% от акциите си в Tesla, сочат последни документи, подадени от компанията. Максимумът, който може да бъде взет срещу заложени акции, е 25% от тяхната стойност, гласи политиката на Tesla.
Оттогава Мъск е увеличил броя на акциите си чрез упражняване на опции. Неговите 172,6 млн. акции са на стойност 170 млрд. долара, което означава, че теоретично може да получи 42,5 млрд. долара, ако ги заложи всичките.

През декември 2019 г. Мъск каза, че е заложил и част от акциите си в SpaceX. Неговият 47-процентен дял в компанията е на стойност 47,5 млрд. долара, на база на финансовия кръг от октомври 2021 г.

Ако има подобно съотношение заем към стойност, той би могъл да набере още 12 млрд. долара, като напълно заложи позицията си в SpaceX, въпреки че банките са склонни да финансират много по-предпазливо частна позиция, предвид липсата на ликвидност.

Освен това опциите на Мъск в Tesla са на стойност 54,1 млрд. долара, срещу които може да вземе заем.

„Технически достъпно“

На събитие на TED във Ванкувър в четвъртък Мъск каза, че може да се опита да задържи до 2000 от инвеститорите в Twitter, намалявайки парите, които ще му трябват.

„Намерението е да се задържат толкова акционери, колкото е позволено от закона“, коментира той, допълвайки, че „технически може да си позволи“ цялата покупна цена.

След като принцът на Саудитска Арабия Алуалид бин Талал написа в Twitter, че офертата не е „близо до присъщата стойност“ на Twitter, Мъск попита колко акции притежава милиардерът в Twitter и какво е мнението на кралството за свободата на словото на журналистите.

Bank of America, Goldman Sachs Group и Morgan Stanley са три от банките, които са предоставили лични заеми на Мъск, сочат документи на Tesla от 2020 г. Той е наел Morgan Stanley да го съветва за предложението към Twitter, а семейният му офис, Excession, се управлява от дългогодишния съветник Джаред Бърчъл, който е бивш банкер в Morgan Stanley.

Без значение как ще го направи, придобиването на Twitter ще предизвика голямо сътресение за империята на Мъск. Покупката на дела от 9,1%, която стана ясна миналата седмица, представлява първата му съществена диверсификация отвъд Tesla и SpaceX.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
julian12
преди 2 години
Мъск си е направил сметката. Него не го мислете. Мислете му вие, които всеки ден лъжете хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още