IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Meta съкращава служители без много шум

Компанията се опитва да свие разходите си

10:14 | 22.09.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Американският технологичен гигант Meta Platforms планира да свие разходите си с поне 10% през следващите месеци, отчасти чрез съкращения на служители. Това се случва, докато компанията се бори със застоя на растежа си и все по-голямата конкуренция, твърдят източници на Wall Street Journal, запознати с въпроса.

Базираната в Калифорния компания е започнала тихомълком да се разделя със служители чрез реорганизиране на някои отдели, а на засегнатите предоставя ограничени възможности да кандидатстват на други позиции в организацията, посочват настоящи и бивши мениджъри, запознати с въпроса. Ходът позволява съкращения на персонал, като същевременно предотвратява масовото премахване на кадри.

Очаква се това да е прелюдия към по-големи съкращения, казват източници, запознати с плановете на компанията.

Промените се случват седмици, след като ръководителите на Meta публично обсъдиха необходимостта от замразяване привличането на кадри и „безмилостно приоритизиране“ на бизнеса, като същевременно избягваха използването на думата съкращения.

В отговор на въпрос говорителят на Meta Трейси Клейтън припомни изявлението на главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг от юли, в което той посочи, че компанията ще трябва да прехвърли ресурси към корпоративните си приоритети, докато натискът върху фирмата нараства.

„Публично споделихме за нуждата от промени в нашите екипи, за да отговорим на тези предизвикателства“, посочва Клейтън. По думите му даването на възможност за определен период служителите да кандидатстват за друга позиция е опция за задържане на таланти в Meta, които иначе тя би загубила. Говорителят отказва да разкрие колко работници са били засегнати от случващото се.

Компанията свива прогнозата за оперативните си разходи от третото тримесечие на миналата година, но по-рано не е подсказвала, че ще намали броя на служителите чрез средства, различни от естественото напускане на хора.

В края на второто тримесечие на тази година Meta обяви, че има 85 553 служители, с 32% повече спрямо година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 22.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 1 година
тия корпоративни новини са винаги лъжливи... моя съвет е никога не слушайте топ меринджеите ами си гледайто собствения интерес! нуждата от кадри ще се засилва все повече...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още