IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тиери Бретон: TikTok ще трябва да спазва новите правила на ЕС или ще бъде забранена

Неприемливо е потребителите да имат достъп до проблемно съдържание, твърди еврокомисарят, отговарящ за вътрешния пазар

23:17 | 19.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Висш представител на Европейския съюз призова TikTok да се съобрази с предстоящите правила за съдържанието или ще трябва да се изправи пред евентуална забрана в блока – рязка промяна в тона на Брюксел, пише Bloomberg.

Еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон коментира, че е „неприемливо“ потребителите на платформата да имат достъп до „вредно и понякога дори животозастрашаващо съдържание“ в рамките на секунди. Той направи изявлението, след като проведе видео разговор с главния изпълнителен директор на TikTok Шоу Дзъ Чъу.

„С по-младата аудитория идва и по-голямата отговорност“, пише Бретон. Той също така изрази опасения, че някои служители на китайската компания майка ByteDance са шпионирали журналисти и че компанията прехвърля лични данни извън Европа.

Съгласно закона за цифровите услуги, с който компаниите трябва да се съобразяват от 1 септември, големите интернет платформи ще се изправят пред дълъг списък с правила за модериране на съдържанието, или ще трябва да понесат глоби, достигащи до 6% от годишните им приходи, или рискуват да получат забрана за работа в страните от Европейския съюз.

„Няма да се поколебаем да приложим пълния обхват от санкции, за да защитим нашите граждани, ако одитите не покажат пълно съответствие [с правилата – бел. ред.]“, пише Бретон. Еврокомисарят е насърчил Чъу компанията му да изпълни изискванията на новия закон още преди крайния срок през септември.

Освен това Бретон е казал на Чъу, че TikTok ще бъде сред първите цели за проверка от страна на властите в ЕС след влизането в сила на закона, коментира помощник на Бретон пред Bloomberg. Според него, ако правилата бяха в сила днес, забраната за TikTok щеше да се обсъжда.

По-рано властите в Европейския съюз нямаха толкова открито негативен подход към TikTok в сравнение с американските им колеги. Но все повече политици в Европа изразяват опасенията си относно TikTok, особено след като компанията призна, че някои служители са имали достъп до данни на репортери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 20.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още