IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проруски профили в Twitter си купуват отметки за автентичност

Верификацията означава, че техните туитове, които са предимно против помощта на САЩ за Украйна, получават допълнителна видимост 

11:38 | 23.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Профили, които прокарват пропагандата на Кремъл, използват новата система за платена проверка на Twitter, за да увеличат обхвата си и да получат по-голяма видимост в платформата - пореден знак, че поглъщането на социалната медия от технологичния милиардер Илон Мъск ускорява разпространението на политическа дезинформация, установява проучване на американска изследователска група с нестопанска цел.

Профилите разпространяват руска дезинформация за войната в Украйна и подбуждат настроения срещу западната подкрепа за страната, пише Washington Post, позовавайки се на констатациите на изследователската група Reset.

Иконите с отметка за проверени акаунти се даваха от Twitter на известни личности, политици или компании след проверка. Под ръководството на Илон Мъск като нов собственик потребителите могат да ги купуват, като сключат платен абонамент за осем долара на месец. Компанията обяви, че в бъдеще публикациите на платените абонати ще бъдат поставяни на по-видимо място в Twitter. Справки в показващи архива в интернет уебсайтове доказват, че преди нововъведението на Мъск тези акаунти не са имали сини отметки, сочи проучването.

Профилите твърдят, че са базирани извън Русия, така че могат да плащат за верификацията, без да нарушават американските санкции. Но те публикуват статии от държавни медии, изявления на руски официални лица и лъжи за Украйна от съюзници на Кремъл, показват данните на Reset.

Един от акаунтите например твърди, че е базиран в Сан Франциско, а профилната му снимка показва руса жена, носеща кожена шапка със значка със сърп и чук. В биографичната справка на друг профил се казва, че той „дава своя принос за спиране на западната подкрепа за украинската военна машина, данъкоплатец по данъкоплатец". Той редовно публикува в Twitter видеоклипове, за които твърди, че показват как руснаци убиват украински войници.

Повечето от десетките такива профили, идентифицирани от Reset, са създадени през миналата година по време на първата фаза на войната в Украйна.  

В Twitter туитовете могат да се показват не само хронологично, но и да се избират от алгоритми. Този изглед може да включва и публикации от акаунти, които не се следват. Като отговори на туит от проруски профил, Мъск му помогна да придобие още по-голям обхват, тъй като съобщенията му се показваха по-често. В туита се казваше, че 157 хил. украински военнослужещи и 2458 войници на НАТО са били убити във войната в Украйна. Мъск коментира това с думите: „Трагична загуба на човешки живот". По-късно той призова потребителите на Twitter да проверят фактите за цифрите. Войници от НАТО обаче не участват във войната.

Преди няколко месеца Мъск беше предложил мирно решение - провеждане на контролирани от ООН гласувания за бъдещо участие в руската федерация на украинските територии, анексирани от Русия в нарушение на международното право. Той също така предложи да се признае незаконно окупираният Крим за част от Русия. 

В същото време системите Starlink на неговата компания SpaceX осигуряват интернет покритие в Украйна след руските атаки срещу инфраструктурата. Мъск обаче се обяви против военното използване на технологията.

Въпреки че Русия изисква от интернет доставчиците си да блокират достъпа до Twitter, платформата остана място, където руснаците могат да споделят анонимни новини и да дебатират. Хората в Русия могат да достигнат до услугата чрез виртуални частни мрежи (VPN) или прокси системи, а нарастващите редици от емигранти допринасят за дебата.

Руската активност в платформи извън страната е спорна след президентските избори в САЩ през 2016 г., когато руската Агенция за интернет изследвания беше разкрита като двигател на поляризиращо съдържание в Twitter и Facebook, за да повлияе на изборите в полза на Доналд Тръмп. Както и при някои от новите акаунти, оперативните работници от „фабриката за тролове" обикновено се представят за патриотично настроени американци.

А едва през миналата седмица санкционираният олигарх Евгений Пригожин заяви, че не само е финансирал Агенцията за интернет изследвания, но и я е създал и ръководил. Непосредствено преди междинните избори през ноември той заяви, че се е намесил и в тази надпревара в САЩ.

Йоел Рот, който до ноември е бил ръководител на отдела за доверие и безопасност на Twitter, заяви пред двама свои съратници, че е останал в Twitter и след поглъщането на Мъск, за да се бори с подобно измамно чуждестранно влияние върху изборите. Малко след това той подаде оставка и този месец свидетелства пред Сената, че хиляди автоматизирани руски пропагандни акаунти все още са в платформата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 23.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още