IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Тръмп се завърна в някогашния Twitter със снимка от затвора

Социалната мрежа блокира профила му през 2021 г., но Илон Мъск реши да го възстанови

18:12 | 25.08.23 г. 1
Снимка: Al Drago/Bloomberg
Снимка: Al Drago/Bloomberg

Предходният американски президент Доналд Тръмп се завърна в социалната мрежа X, преди известна като Twitter, с публикация, показваща негова снимка от затвора на окръг Фултън в Джорджия по-рано днес, предава Ройтерс.

С публикацията, призоваваща за дарения, Тръмп си възвърна директния достъп до профила си в платформата, която го забрани след атаката срещу Капитолия на 6 януари 2021 г. от негови поддръжници.

На 19 ноември базираното в Сан Франциско приложение промени позицията си, след като беше придобито от милиардера Илон Мъск, който се самопровъзгласи за „абсолютен защитник на свободата на словото. Предприемачът придоби Twitter на 2 октомври.

Тръмп, който имаше 88 млн. последователи, когато Twitter му наложи забрана, публикува снимката си от ареста с думите: „НАМЕСА В ИЗБОРИТЕ! НИКОГА НЕ СЕ ПРЕДАВАЙТЕ!“. Публикацията събра над 14 млн. показвания за 50-те минути след пускането си.

Twitter спря акаунта на Тръмп през януари 2021 г., като заяви, че го прави заради риска от по-нататъшно подбуждане към насилие след щурма на Капитолия в САЩ.

Тръмп използваше Twitter и други социални мрежи, за да обяви, че поражението му на изборите през 2020 г. се дължи на широкоразпространена изборна измама, и да споделя други конспиративни теории.

На 15 ноември Тръмп даде начало на опита си да се върне в Белия дом през 2024 г.

В сряда Тръмп се отказа от първия дебат на републиканците по Fox News, привличайки милиони зрители, които гледаха конкурентно интервю в X.

46-минутният разговор с коментатора консерватор Тъкър Карлсън привлече близо 250 млн. гледания в четвъртък вечерта, показва статистиката на сайта.

В четвъртък вечерта Тръмп наруши обещанието си, че ще се придържа само към новата си платформа Truth Social – приложение, разработено от неговия стартъп Trump Media & Technology Group. Тръмп имаше 6,4 млн. последователи в услугата към четвъртък.

Truth Social е основният канал за директна комуникация на Тръмп с неговите последователи, откакто той започна да публикува редовно в приложението от май. Някогашният президент използва Truth Social, за да промотира своите съюзници, да критикува опонентите си и да защитава репутацията си на фона на разследванията, които се водят срещу него в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 25.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 8 месеца
тоя един шамар да хапне напреко и ще гледа като женя пригожин през прозорец на самальот ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още