IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AOL отчита стабилен ръст благодарение на рекламите

За сметка на това някога важният интернет бизнес продължава да губи клиенти

18:28 | 08.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
AOL отчита стабилен ръст благодарение на рекламите

AOL отново е в подем: рекламите напълниха през първото тримесечие касите на интернет ветерана. За сметка на това някога толкова важният за компанията интернет бизнес продължава да губи клиенти. AOL отчита като цяло увеличение на продажбите от две на сто до 538 млн. долара. Печалбата също се подобрява в сравнение със същия период на миналата година с 23% до 26 млн. долара (20 млн. евро) благодарение на силните икономии, предава DPA.

"Растежът в AOL продължава", заяви главният изпълнителен директор Тим Армстронг в сряда в Ню Йорк. Едва към края на миналата година след продължителен сух период компанията успя да направи обрат в негативната тенденция. Вместо, както преди да залага на достъп до интернет, сега AOL разчита на медийно съдържание и се финансира чрез реклами. Армстронг купи през миналата година за 315 милиона долара американския сайт Huffington Post, който през лятото ще се сдобие с германски издател. Освен това към концерна принадлежат технологичните блогове Engadget и TechCrunch.

Във времената на дот-ком бума AOL се сля с медийния концерн Time Warner, но неособено щастливия брак бе разрушен през 2009 г. След това AOL изпитваше проблеми през дълъг период от време, а в момента новото съдържание привлича много нови потребители.

В началото на април 2012 г. медийната компания съобщи, че ще продаде над 800 патента и повече от 300 нови патентни заявки на Microsoft за общо 1,056 млрд. долара в брой. Изпадналата в затруднено положение медийна компания изтъкна тогава, че сделката „ще отвори възможности на акционерите и ще позволи на AOL да изпълни по агресивен начин стратегията си за създаване на дългосрочна акционерна стойност".

По-късно обаче се появиха и критики на решението. Транзакцията в размер на над 1 млрд. долара няма да е достатъчна, за да разреши проблемите на интернет групата, смята инвеститорът Starboard Value, който държи 5,3% от акциите на AOL.

В началото на сесията акциите на AOL потъват с 9,8% до 37,38 долара,

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още