IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия започва информационна война в Европа

Кремъл възнамерява да полира накърнения си имидж с помощта на свои чуждоезични медии зад граница

17:43 | 22.08.14 г. 21
Автор - снимка
Създател
<p>
	Путин при посещението си в централата на телевизия &quot;Россия Сегодня&quot; в Москва през 2013 г. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Путин при посещението си в централата на телевизия "Россия Сегодня" в Москва през 2013 г. Снимка: Архив Ройтерс

Но вземащите решения в Кремъл се сблъскват с редица проблеми. Последните проучвания на общественото мнение показват, че и в Германия симпатиите към Русия спадат заради кризата в Украйна и катастрофата на полет MH17 на Malaysia Airlines.

Не е ясно колко бързо Русия ще осъществи своите медийни планове. В Берлин служители на руските държавни медии твърдят, че са чували за плановете за експанзия, но не знаят подробности за изпълнението. Главният редактор на RT Маргарита Симонян казва, че през първата половина на 2015 г. се очаква пускането на сайт на немски език и предложения за социалните мрежи. Може да последва и пълноценен телевизионен канал. Тя се позовава на петиция в Германия, която е събрала повече от 28 000 подписа за пускане на RT на немски. „Ние получихме много молби за RT в немски превод“, казва Симонян пред WSJ.

Според Симонян германското издание на RT ще работи в тясно сътрудничество с Ruptly GmbH. Дъщерната на RT компания е създадена миналата година, за да продава видео материал за телевизионни станции. Тя е базирана в офис сграда с прекрасна панорамна гледка към Берлин. Сред най-новите предложения на Ruptly в момента са подробни видеоклипове за размириците в град Фъргюсън в САЩ и жестоки снимки на цивилните жертви, загинали при обстрел в източната част на Украйна.

RT ще започне дейността си в Германия и Франция с уебсайтове, а впоследствие ще предложи и телевизионни услуги. Това подчертава опита на Москва да вкара клин между Европа и САЩ по отношение на кризата в Украйна, а също и между населението на Европа и неговите правителства. Германският канцлер Ангела Меркел наскоро възприе по-твърда позиция спрямо Русия и подкрепи санкциите след свалянето на малайзийския самолет. Но Меркел е същевременно главният събеседник на Путин от страна на Запада. Двамата са говорили по телефона поне 30 пъти от началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 17:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 2
bigmamascandal
преди 9 години
Какво е пропагандата? Пропагандата е тенденциозно представяне на фактите,,,, Добър цитат, обхваща всичко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още