IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

21st Century Fox отчете спад на печалбата при приходи без изменение

Проблемите в телевизионната мрежа Fox и валутните курсове имат негативен ефект върху компанията

16:29 | 07.05.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

21st Century Fox обяви спад в печалбата за първото тримесечие заради продължаващите проблеми в телевизионната мрежа Fox, по-високите разходи за излъчване на спортни събития, както и неблагоприятните валутни курсове, съобщава New York Times.

В сряда 21st Century Fox обяви нетна печалба от 975 млн. долара, или 46 цента на акция, за първото тримесечие в сравнение с 1,05 млрд. долара, или 47 цента на акция, за същия период през миналата година. Приходите възлизат на 6,84 млрд. долара, което е без промяна от миналата година.

Резултатите на компанията на Рупърт Мърдок надминаха очакванията на Wall Street. Анализаторите прогнозираха печалба от 39 цента на акция за първото тримесечие.

Финансовите резултати отразяват напредъка на компанията в някои сфери, най-вече в кино индустрията, но и трудности в най-важната й зона: намиране на нови успешни предавания за телевизионните и кабелни програми. Приходите от реклама на телевизионната мрежа Fox са спаднали със 7% заради лошите рейтинги. По-ниските рейтинги на кабелните мрежи FX и National Geographic също са се отразили негативно на печалбата.

Натискът върху новия мениджърски екип на телевизионната мрежа Fox за преструктуриране е очевидно доста силен. Чейз Кери, главният оперативен директор на 21st Century Fox, заяви на няколко пъти в конферентен разговор с анализатори, че представянето на мрежата е неприемливо, но обеща, че нещата ще се подобрят.

„Не сме първата телевизионна мрежа, която преминава през преструктуриране, но сме убедени, че сме на правилния път“, каза той, отбелязвайки успеха на два от сериалите на телевизията – Empire и Gotham.

Подразделението, което включва Fox, отчита оперативна печалба от 141 млн. долара за първото тримесечие, което е 51% спад в сравнение с миналата година, когато телевизията спечели много от излъчването на суперкупата. По-високите разходи за нови програми, включително Empire, също оказва влияние върху резултатите, коментира компанията.

Оперативната печалба на най-голямото подразделение на 21st Century Fox, кабелната телевизия, са се повишили с 5% до 1,23 млрд. долара заради по-високите такси за филиалите, особено за регионалните спортни канали. Програмните разходи за излъчването на спортни събития и неблагоприятните валутни курсове обаче са се отразили негативно върху резултатите.

Приходите от реклами по местните кабелни телевизии са се задържали на същото ниво, а повишенията във Fox News Channel и Fox Sports 1 се компенсират от спад в FX и National Geographic.

За сметка на това обаче филмовото студио на компанията 20th Century Fox се представя отлично. Оперативната печалба е нараснала с 8% до 382 млн. долара, което отразява успешното представяне на “Kingsman: Тайните служби”, екшън филм, който спечели 401,4 млн. долара по целия свят, и “Твърде лично 3”, който генерира 325,8 млн. долара от продажби на билети. Върху приходите на студиото положително са се отразили и таксите за разпространение на „Пингвините от Мадагаскар“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още