IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Financial Times преминава в японски ръце

Издателската компания Nikkei придобива FT Group за 1,3 млрд. долара

18:25 | 23.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Най-голямата японска медийна компания Nikkei придобива FT Group от британското издателство Pearson за 844 млн. паунда (1,3 млрд. долара) в сделка, която слага край на периода от 58 години, в който британската компания издаваше авторитетния вестник, пише самият FT. 

През последните седмици Pearson е разглеждала възможността да продаде групата, която включва Financial Times, редица издания и 50%-ен дял в Economist Group, издател на списание Economist.

Сега сключената сделка включва вестник FT, FT.com, и издания като The Banker и Investors Chronicle. Но споразумението не включва в себе си собствеността в One Southwark Bridge и Economist. 

Pearson заяви, че Nikkei ще допринесе с 90 млн. паунда към пенсионния план на Pearson group. Приходите от сделката ще се използват за инвестиции в глобалната ѝ стратегия за образование.

От компанията заявиха, че през 2014 г. FT Group  е допринесла с 334 млн. паунда към приходите и с 24 млн. паунда към коригираната печалба на Pearson. През миналата година тиражът на FT е нараснал с 30%, достигайки 737 хил. броя, като дигиталните абонаменти са 70 на сто от общия брой спрямо 24% година по-рано.

Nikkei, японският най-голям бизнес всекидневник, има 3,12 млн. абонати, като е най-четената медия сред предприемачите и изпълнителните директори. Издателството Nikkei е най-голямата японска медийна компания с приходи от над 1 млрд. паунда на година.

Evercore, Goldman Sachs и JPMorgan Cazenove са били финансови консултанти по сделката за Pearson, докато японската компания се е съветвала от Rothschild Group.

Офертата на японците е надвила с малко конкурентно предложение на германския издателски концерн Axel Springer (издател на таблоида Bild), който е преговарял от седмици с Pearson. В четвъртък германската компания заяви в кратко съобщение, че няма да придобие FT Group.

Акциите на Pearson нарастват с 2,2 на сто до 1,235 лири за брой към 17:30 българско време в Лондон, оценявайки компанията на 10,1 млрд. паунда, докато книжата на Springer губят 0,2 на сто до 50,56 евро за брой във Франкфурт, което прави пазарна капитализация от 5 млрд. евро.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още