IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една трета от всички ТВ и видео зрители гледат видео съдържание по заявка

Един на всеки 10 потребители гледа YouTube повече от 3 часа на ден, показва нов доклад на Ericsson

16:06 | 08.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Услугите за видео по заявка (Video-On-Demand, VOD) стават все по-търсени. Днес потребителите прекарват шест часа седмично в гледане на телевизионни сериали в интернет, програми и филми – което е повече от два пъти спрямо 2011 г. Ако добавим и записаното и сваленото от интернет съдържание в уравнението, можем да заключим, че към момента 35 на сто от всички TV и видео гледания се реализират по заявка, става ясно от последния доклад TV & Media Report 2015 на Ericsson ConsumerLab.

Други резултати от анализа подчертават значителния ръст на потребителите, които гледат видео на мобилно устройство. 61% днес гледат видео на своите смартфони, което е 71-процентно увеличение спрямо 2012 г. Ако вземем предвид таблетите, лаптопите и смартфоните, близо две трети от времето, прекарано от тийнейджърите в гледане на телевизия и видео, е на мобилно устройство. 

В същото време платформите за генерирано от потребителите съдържание (UGC) заемат все по-голям дял. Един на всеки десет потребители гледат YouTube повече от три часа на ден, а един на всеки трима днес счита за много важно да може да гледа UGC на своя телевизор у дома.

В допълнение, проучването отчита, че нарастващата популярност на платформите богати на генерирано от потребителите съдържание като YouTube, е довела до ръст на популярността на образователни или обучителни видеоклипове, като потребителите гледат такива клипове средно по 73 минути на седмица.

„Продължителният ръст на услугите за поточно видео по заявка и генерирано от потребителите съдържание подчертава важността на три фактора за зрителите в днешно време: страхотно съдържание, гъвкавост и високо ниво на цялостното преживяване. Иновативните бизнес модели, които покриват тези три условия, са от решаващо значение за създаването на едновременно подходящи и привлекателни телевизионни и видео предложения в момента“, твърди Андерс Ерландсон, старши консултант в Ericsson ConsumerLab.

Изобилието променя играта 

Гледането на множество телевизионни епизоди един след друг бързо се превърна в ключова част от TV и видео изживяването. Този навик е популярен сред потребителите на абонаменти за Video-On-Demand (S-VOD) на услуги като Netflix, Amazon Prime и HBO - 87% от тях гледат множество епизоди един след друг поне веднъж седмично.

Половината от потребителите, които гледат линейна телевизия, заявяват, че не могат да открият нищо атрактивно за гледане на дневна база. Потребителите смятат, че препоръчаното съдържание по телевизията просто не е интелигентно или не отговаря достатъчно на личния им вкус.

22% от потребителите, които никога не са имали абонамент за платена телевизия, вече плащат за услуги за ОТТ-съдържание. Популярността на линейната телевизия остава висока, най-вече благодарение на възможността за гледане на премиум съдържание в реално време, като спорт, както и благодарение на своята социална значимост. В тази връзка линейната телевизия често действа като "семейно огнище на домакинството".

На базата на интервюта с над 22 500 души резултатите на Ericsson ConsumerLab TV & Media Report 2015 г. са представителни за 680 млн. потребители, което го прави най-голямото проучване по рода си в телевизионния бранш. Подкрепен с данни от измервания с устройства, както и качествени изследвания, докладът разкрива детайли на най-новите потребителски поведения, нагласи и изисквания във връзка с TV и медии, и потенциалното въздействие на тези тенденции върху текущите бизнес модели в индустрията.

Интервюта са били проведени с потребители на възраст 16-59 и 60-69 г. на 20 пазара: Бразилия, Канада, Китай, Колумбия, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Мексико, Португалия, Русия, Испания, Южна Корея, Швеция, Тайван, Турция, Великобритания, Украйна и САЩ. Всички респонденти притежават широколентова интернет връзка у дома и гледат телевизия/ видео поне веднъж седмично. Почти всички използват интернет ежедневно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още