IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция блокира и YouTube

Достъпът до платформата за видеосподеляне е невъзможен за много потребители в страната

18:19 | 27.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Жител на Истанбул се опитва да се свърже с&nbsp;YouTube в кафене в турската столица. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Жител на Истанбул се опитва да се свърже с YouTube в кафене в турската столица. Снимка: Ройтерс

Седмица след блокирането на системата за микросъобщения Twitter властта в Турция се опитва да блокира и YouTube. Видеоплатформата вече е недостъпна за много потребители в страната, предава Ройтерс.

Националният телекомуникационен регулатор TIB потвърди, че е взел "административни мерки срещу сайта в Турция". Някои потребители в страната алармират, че не могат да използват платформата, но други твърдят, че нямат проблем. 

Ходът е заради публикуването на прихванати разговори, съобщиха турските медии. Още в началото на март премиерът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че ще вземе мерки срещу YouTube и Facebook, което не изключва спирането на достъпа и до тях. По-рано днес в YouTube беше публикуван аудиозапис, за който се твърди, че е на разговор между шефа на турските разузнавателни служби, външния министър и заместник-главнокомандващия въоръжените сили на страната. В него те обсъждат евентуална военна операция в Сирия. Ройтерс е получила запис на разговора, но засега не може да се потвърди дали той е автентичен. 

През миналата седмица властите вече изключиха Twitter, който се използва в Турция като платформа за разследващи репортажи. Социалните мрежи в страната станаха обект на политически интерес, след като чрез тях започнаха да се разпространяват записи и документи, уличаващи приближени на премиера в корупция. В интернет през миналите седмици бяха публикувани редица записи на предполагаеми разговори на Ердоган.

В сряда турски съд разпореди забраната за достъп до Twitter да бъде отменена. Вицепремиерът на Турция Бюлент Арънч коментира, че правителството ще изпълни решението, но не уточни кога. Същевременно днес телекомуникационният регулатор и конституционният съд обсъждат забраната за достъп до микроблогинг платформата.

В средата на миналата година, при избухването на последните масови протести срещу правителството на Ердоган, премиерът назова услуги като Twitter "чума" и поясни, че разпространението на лъжи за правителството тероризира обществото. В средата на февруари пък независимо от силната критика от страната и чужбина турският президент Абдуллах Гюл подписа законопроекта за затягане на интернет контрола в страната. Той е вкарал закона в сила, след като правителството го е уверило, че ще направи някои условия в него по-либерални, заяви тогава Гюл.

В Турция в неделя ще се състоят местни избори, които се смятат за важен тест за настроенията на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още