IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия иска да има арбитър в споровете с Google & Сие

Не може технологичните компании сами да решават коя информация онлайн е в обществен интерес и не може да бъде трита, твърди вътрешният германски министър

11:14 | 23.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Томас де Мезиер настоява за механизъм за независимо решаване на споровете за отстраняване на съдържание от интернет. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Томас де Мезиер настоява за механизъм за независимо решаване на споровете за отстраняване на съдържание от интернет. Снимка: Ройтерс

Германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер не иска да остави само на Google, Yahoo и другите технологични компании правото сами да решават кои лични данни да бъдат изтрити от интернет по искане на гражданите.

„Ако дадем на операторите на търсачките ролята на частен арбитраж, това ще доведе до допълнително укрепване на мощта им", се казва в реч на политика по темата „сигурността на данните в интернет“, която трябва да бъде произнесена по-късно в понеделник.

Въпреки това подобен процес на балансиране също не може да бъде напълно регламентиран  и от даден орган. Затова де Мезиер призовава за независимо разрешаване на споровете. Такива трябва да има за всички случаи, в които има противоречие на правото на неприкосновеност на личния живот с правата за свободата на словото, на печата и свободата на информация.

С подобен независим мханизъм за разрешаване на споровете може да се решават и такива за обиди в блогове, форуми или кибертормоз. Как би изглеждал механизмът за „решаването на спорните въпроси" всъщност не става ясно от текста.

Спазването на баланса на интереси би било доста трудно за индивидуалните интернет компании според де Мезиер. Министърът планира да уреди този въпрос в европейската нормативна уредба за защита на данните. IT компании, които със своите приложения създават какъвто и да е риск за хората, трябва според де Мезиер да носят особена отговорност. Колкото по-сериозен е рискът, толкова по-големи изисквания трябва да се поставят за подходящите предпазни мерки.

Припомняме, че в средата на май Съдът на Европейската общност реши, че търсачки като Google не трябва да показват всички резултати при търсенето на дадено име в определени случаи. Гражданите на ЕС могат да поискат от доставчиците на търсачките да не показват връзки, когато съдържанието нарушава техните права за поверителност. Ако доставчиците на търсачките отхвърлят искането, потърпевшите могат да се обърнат към компетентните служители за защита на личните данни или да подадат съдебен иск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още