IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10% ръст на широколентовия интернет води до ръст от 1,3% на БВП

Наличието на 28 различни регулации в ЕС пречи за създаването на единен дигитален пазар в Европа, смята комисар Андрус Ансип

15:14 | 21.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Investor.bg</p>

Снимка: Investor.bg

10% повече широколентов достъп ще доведе до увеличение от 1,3% на брутния вътрешен продукт в ЕС. Това разкри по време на европейския бизнес форум за дигиталната икономика CEEDS'15 by Webit Андрус Ансип, заместник-председател на Европейската комисия (ЕК) и еврокомисар по единния цифров пазар.

По думите му наличието на 28 различни регулации в ЕС пречи за създаването на единство на дигиталния пазар в Европа. Според Ансип всичко това не помага от бизнес гледна точка.

„Посланието към предприемачите е: „Стойте си у дома“. Трябва да направим ситуацията значително по-лесна за тях“, категоричен е еврокомисарят. По думите му на пазара в Европа има големи разлики между страните. Докато в някои райони електронната търговия е много развита, в други не се извършват толкова мащабни онлайн продажби.

„Искам да има много по-голяма прозрачност в тези сфери. Защо сънародниците ни да пазаруват от чужди магазини, където да плащат повече“, коментира още Ансип.

Той е категоричен, че с развитието на единния цифров пазар трябва да се мисли повече за опазването на авторските права, особено когато става дума за дигитално съдържание, като електронни книги и филми.

„Има 1 млн. европейци, които искат да получат съдържание от други страни, но са блокирани, нямат достъп до него“, допълни еврокомисарят, посочвайки част от бариерите пред единния дигитален пазар. Той смята, че регулацията в сферата трябва да бъде променена, но това трябва се случи чрез изслушване и разбиране на нуждите на бизнеса и на потребителите.

По отношение на мобилните мрежи Ансип заяви, че при преминаването към 5G Европа трябва да върви по стъпките, които извършва сега по отношение на адаптацията си към 4G мрежите, тъй като вече ще е изградила собствен алгоритъм за действие.

Според еврокомисаря роуминг моделът в Европа не е достатъчно добър и се нуждае от промяна, защото компаниите няма как да казват на клиентите си, че не могат да използват техните услуги в чужбина.

Всички тези промени в регулацията и бизнес модела в индустрията неминуемо ще доведат до премахването на част от работните места, но ще доведат до създаването на нови, твърди Ансип. Според него във време, в което се говори все повече за учене през целия живот, правителствата трябва да помислят как са помогнат на повече хора да получат достъп до нови знания и умения.

„Няма как да спрем прогреса“, категоричен е Ансип.  Същевременно той ясно осъзнава, че бизнес средата в Европа не е достатъчно добра за стартиращите компании.

„Стартъпите в ЕС са много иновативни, но средата не е достатъчно дружелюбна към тях. Нека се замислим защо Spotify се премести от Европа в САЩ“, допълни еврокомисарят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още