IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Google расте, опасенията за бъдещето – също

Приходите на концерна страдат заради силния долар, а нарастващата мобилна реклама е по-евтина от класическата

09:19 | 24.04.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският онлайн концерн Google отново успява да се похвали с ръст на печалбата си в началото на годината. Печалбата се повишава s 4,1% през първото тримесечие от 3,45 до 3,59 млрд. долара (3,32 млрд. евро), поясни компанията.

Приходите скачат с 12% до 17,3 млрд. долара. Въпреки това обаче Google страда от силния долар. Без валутните ефекти, които смаляват постигнатите в чужбина приходи при обръщането им в долари, ръстът в приходите би бил 17 на сто.

Най-важният източник на постъпления – онлайн рекламата, е донесъл приходи в размер на 16,5 млрд. долара – с 11% повече спрямо година по-рано. Платените кликове, сериозно следен от анализаторите параметър, са се увеличили на годишна база с 13 процента. Въпреки това спрямо предходното тримесечие те падат с едно на сто, като по този начин тенденцията на спад продължава. В допълнение и средната цена на рекламата се свива със седем процента. 

Все повече и повече потребители използват мобилните устройства, но за мобилна реклама се плащат по-ниски цени, отколкото за реклама, която се появява на класическия лаптоп или PC.

„Има някои съмнителни моменти в тримесечния доклад на Google", казва Марк Викери от анализаторската компания Zacks Investment Research, цитиран от Bloomberg. От известно време Google изпитва силни затруднения, тъй като основният бизнес с рекламите мигрира от традиционните настолни компютри към екраните на смартфоните.

„Отчитаме отново висок ръст в мобилния рекламен бизнес", заяви финансовият директор на Google Патрик Пишет, цитиран в прессъобщението на компанията. Но конкуренцията също се разраства с бързи темпове в тази област. Особено Facebook, който съобщи за ръст на приходите от 42 на сто, е сериозна заплаха за Google.

Като цяло тримесечните данни според Викери за шести пореден път остават под очакванията на пазара. Въпреки това в следборсовата сесия акциите на базираната в Маунтин Вю, Калифорния, компания поскъпнаха с над 3% до 577,50 долара. 

През последните дванадесет месеца обаче пазарната тенденция на компанията изостава значително спрямо технологичния индекс Nasdaq. От началото на годината книжата на Google поскъпват с 5,1 на сто, докато за същия период Nasdaq Composite отчита ръст от 23 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Дааа, не е здравословно да си толкова дебел
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още