IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber с 237 млн. долара загуба от международни операции през 2014 г.

Числото отразява бързо развиваща се компания, която инвестира в повече хора и в повече градове, коментира говорител на стартъпа

12:55 | 03.03.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Международната дейност на американската услуга за споделено пътуване Uber е отчела загуба за 237 млн. долара през 2014 г., голямо увеличение на дефицита спрямо загуба от 31,9 милиона за предходната година, след като компанията започна се разширява по целия свят.

Числата, които са последните налични, са разкрити в официална документация, подадена в холандската търговска камара през миналия месец. Централата на международното дружество на Uber е в Амстердам, пояснява TechCrunch.

Въпреки че данните изключват американските операции на компанията, те предлагат рядка „снимка“ на бизнеса в чужбина на Uber, след като компанията пусна своята услуга за големите градове по света и се сблъска със съпротива от страна на установените таксиметрови услуги.

Говорителят на компанията Гарет Мийд заяви, че документите са депозирани при холандските власти за първи път през тази година, а числата отразяват „бързо развиваща се компания, която инвестира в повече хора и в повече градове".

Услугите на Uber бяха налични в по-малко от 100 града в началото на 2014 г. в сравнение с повече от 400 в момента, добавя Мийд.

Частната компания не публикува данни за приходите и разходите, въпреки че изтекли през миналата година документи показаха, че цялата компания отчита загуба от 109 млн. долара за второто тримесечие на 2014 г.

Международните операции обхващат повече от две дузини опериращи компании по целия свят, особено в Китай. Загубите вероятно ще бъдат по-високи през 2015 г., след като главният изпълнителен директор Травис Каланик заяви миналия месец, че компанията е започнала да губи „един милиард долара на година“ в Китай на фона на ценова война в азиатската страна.

Документите, депозирани в Търговската камара на Холандия на 3 февруари, за които първи съобщи в сряда холандският телевизионен оператор RTL, показват, че Uber International CV отчита нетни приходи от 68,3 млн. долара през 2014 г. Данните не предоставят сравнимо число за приходите за 2013 г.

Основните фактори, които допринасят за голямата загуба, са разходи в размер на 126 млн. долара за продажби, 36 млн. долара за заплати, както и 129 млн. долара  „други оперативни разходи".

Документите показват, че дружеството е имало 355 международни служители през 2014 г., около 40 от тях в Холандия. Базираната в Сан Франциско, Калифорния, компания се оценява на около 40 млрд. долара споед оценка на частни инвеститори.  

Междувременнно компанията, която пусна услугата UberMOTO за мотоциклети в Банкок преди седмица, сега разшири усулугата си и в Бангалор. Пилотната услуга ще бъде пусната и в Индиранагар, Улсоор, Корамангала, Басавангуди, Банасуади и др.  Тя ще бъде достъпна през вече познатото на клиентите мобилно приложение на фирмата. Цената на превозите ще бъде по 0,10 цента на километър, или 0,025 цента на минута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
не не не си остарял това е виртуалната икономика на Сашшш .... :)) Чакай да се изтресат акциите още веднъж и вече няма да са оценени на толкоз тея виртуални измислици .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
ivanrog
преди 8 години
Компания, която отчита. само загуби, но се оценява на 40 млрд., а единственият й актив е едно приложение?!?! Или наистина съм много остарял, или тук има огромна заблуда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още