IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Rocket Internet се сринаха с над 10% във Франкфурт

Компанията отчете загуба от почти 200 млн. евро за миналата година

14:31 | 14.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Rocket Internet SE - най-голямата европейска група стартъпи, е приключила миналата фискална година със загуба от 197,8 млн. евро. Причината за сериозния минус на базирания в Берлин концерн е преди всичко загубата във всички нейни участия, пояснява Rocket Internet. В допълнение, по-малко пари са били получени чрез продажби или IPO-та.

Във Франкфурт акциите се сринаха с 10,33 на сто, или 2,98 евро, до 25,86 евро за брой към 14 часа. 

Докато подразделенията на Rocket продължават да увеличават продажбите, оперативните загуби се разширяват значително в няколко от тях, включително при стартъпа за доставка на храна HelloFresh и сайта за електронна търговия Lazada, в който Alibaba Group Holding Ltd. обяви, че ще инвестира през тази седмица. През предходната година холдингът бе на печалба от 428,8 милиона евро, предава Bloomberg.

Приходите остават почти без промяна на ниво от 128 млн. евро.

Към Rocket принадлежат над 30 стартъпа в целия свят, сред които онлайн търговецът на мебели Home24 и германският конкурент на Airbnb Wimdu.

Директорът на Rocket Internet Оливър Замлер обаче е цитиран в прессъобщение на компанията, че пикът на загубите е преминат през миналата година и сега приходите и възвръщаемостта ще се подобрят значително. Целта е през 2017 г. три от големите фирми, в които Rocket има участие, да бъдат изкарани от зоната на загубите. 

Преди два дни Rocket Internet обяви, че продава мажоритарния дял в азиатския онлайн търговец Lazada за 137 млн. долара на Alibaba.

През февруари холдингът продаде пет услуги за доставка на храни в Южна Европа и Латинска Америка за 125 млн. евро на британската платформа за доставка на хранителни стоки JustEat.

Още по темата - във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още