IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електронните спортове - вълнението на новата генерация

Приходите от залози на тези спортове ще достигнат около 465 млн. долара в края на 2017 г.

08:50 | 19.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Постъпленията от залози на е-спортове се повишават с всяка изминала година. Ако през 2012 г. те са възлизали на 130 млн. долара, то се очаква в края на 2017 г. приходите да достигнат около 465 млн. долара. Това е огромен скок, за който обаче си има ясни причини. Първата от тях е наградният фонд, който организаторите определят.

The League of Legends World Championship е един от най-големите шампионати на електронни спортове. Той се провежда всяка година, а пазари към него може да се намерят в Bet365, които наскоро взеха лиценз за България и станаха спонсор на Лудогорец. 

През 2011 г. този турнир е с награден фонд от 100 000 долара. На финалите участват 8 тима, а гледаемостта на събитието достига до 210 000 уникални посетители в един и същ момент.

Ако това ви се струва много, вижте цифрите за 2016 г. Тогава наградният фонд нараства до 6,7 млн. долара, а участниците във финалното събитие са 16, разделени в групова фаза, която да определи големите финалисти. Уникалните посетители, които гледат игрите по едно и също време, са 14,7 милиона. Това е уникален скок както по отношение на наградния фонд, така и по отношение на гледаемостта. Причината за него е, че букмейкърските компании погледнаха към тази възможност и я издигнаха до нови измерения. А турнири се организират за най-различни електронни спортове. Очаква се през 2017 г. да се отбележат рекордни постъпления по всяка игра, както и те да се покачват с времето.

Кои са игрите и какви възможности носят?

През последните години се сформираха много нови отбори, които се състезават за големи награди. Много от турнирите по електронни спортове се организират от различни букмейкърски компании. В препълнени с фенове зали, които разполагат със сцена и големи екрани, показващи развитието на играта. Към тях се предлагат и възможности за залог. У нас също има онлайн букмейкъри, които предлагат подобни залози. Напоследък нашумява марката Nostrabet - сайт за букмейкърски ревюта и анализи.

Нарастващата популярност при електронните спортове означава, че букмейкърите ще наблягат на все повече игри, за които да се предлагат залози. Всяка игра си има своите фенове. Възможността за участие в турнири им дава шанс да се превърнат в герои за мнозина. Редица обикновени хора се организираха в отбори и си намериха треньори, които да ги водят по пътя към успеха в даден турнир.

Те вече са доста на брой. Най-популярните игри, за които се организират състезания, са Dota 2 и League of Legends. В последно време обаче навлязоха и игрите Counter Strike: Global Offensive, Starcraft 2, FIFA, Hearthstone. Някои иновативни компании, като родната Efbet, започнаха да предлагат голямо разнообразие от електронни спортове, а от ревюто на Nostrabet.com ще научите за стартовите оферти. Начините, по които се правят залаганията, са същите, по които например залагате на определен футболен мач. Там може да изберете даден отбор да спечели, същото е и при електронните спортове. Ставайки по-известни, електронните спортове се превръщат и в обект на нерегламентирани дейности.

Опасност от уговаряне

Както един мач може да бъде уговорен, така може да се случи и със среща от електронните спортове. Участниците във видео игра не могат да мерят евентуалните си приходи с даден футболен или тенис играч. Това довежда до опасността от уреждане на определени турнири. За да се избегнат подобни действия, бяха сключени различни партньорства между букмейкърски регулатори и неправителствени организации за проследяване на активността. Те изискват от букмейкърите лиценз и следят активността на залозите при тях. Букмейкърът Winbet е сред тези, които са с лиценз за предлагане на хазартна дейност у нас, което гарантира законосъобразното функциониране на сайта. Хубавото на е-спортовете е, че са доста по-непредвидими от някои други спортове. Това е така, защото конкуренцията в сегмента е голяма и много нови състезатели се включват в борбата за големите награди. По този начин се раждат нови герои за феновете на конкретна игра.

Поглед към бъдещето

Пред електронните спортове стоят доста въпроси. Много от тях са свързани с правилното регулиране на състезанията и залозите, които се правят. За целта букмейкърите осигуряват секции със съвети за отговорен хазарт. На това трябва да се обърне внимание, понеже електронните спортове ще стават още по-известни. Точно те трябва да носят със себе си послание за регулирано и отговорно залагане.

Електронните спортове ще получават все по-голямо внимание, понеже букмейкърите видяха в тях идеалната ниша, която да развиват. Те не се интересуват единствено от залозите, които ще приемат за тези събития. Големите компании влагат много усилия в организирането на различни турнири по е-спортове. Осигуряват съответните награди за победителите и спонсорират отделни тимове. Видео игрите винаги ще си останат предпочитан начин за забавление на мнозина. Сега обаче те могат да се пренесат от света на забавлението в света на професионалистите и да станат част от най-добрите отбори и индивидуални личности на любимата си електронна игра. Тази възможност ще прати електронните спортове в още по-обширни измерения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още