IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

JPMorgan Chase и Samsung започват партньорство с IBM

Целта - изграждане на бизнес приложения за квантови компютри

18:30 | 21.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
JPMorgan Chase и Samsung започват партньорство с IBM

От IBM определено виждат големи възможности в квантовите компютри. За това говори и новото партньорство между IBM от една страна и JPMorgan Chanse, Samsung и Daimler AG от друга.

Тези компании, които развиват дейност в банковия сектор, автомобилостроенето и електрониката, са част от първата „партида“ компании, с които IBM искат да изградят “Q Network” – група фирми, които ще имат достъп до квантовите системи на IBM и ще обменят опит в квантовото инженерство в следващите няколко години.

От IBM също така планират да разработят центрове, големи изследователски лаборатории и обучителни институции като част от квантовата мрежа. Предвижда се сътрудничество с Oak Ridge National Lab в Тенеси, университета в Оксфорд (Великобритания), университета Кейо (Япония) и университета Мелбърн в Австралия.

Партньорите на IBM в “Q Network” вече имат достъп през облачна услуга до 20 кубитови компютри на IBM, а съвсем скоро е възможен и достъп до 50 кубитовия прототип. 

„Преминахме през един дълъг период на инкубиране на тази наука. Нашата цел вече е да предоставим възможностите на квантовите компютри на бизнеса“, казва Дарио Джил, вицепрезидент по изкуствения интелкт и отдела IBM Q в IBM Research. Крайната цел на IBM е техните партньори да разработят приложения, които да демонстрират предимството, което квантовите компютри дават на бизнеса в сравнение с традиционните компютри. От IBM се надяват на успех в това отношение до 2020 г., като Джил допълва че все още „технологията се намира в своите ранни дни“.

В рамките на партньорската мрежа от JPMorgan Chase ще изпратят свои инженери в изследователския център на IBM в Yorktown Heights /New York/ които ще споделят резултати от изследванията си обратно с компанията, и ще могат в същото време да провеждат допълнителни експерименти през облачната услуга на IBM. Такъв ритъм на работа в рамките на партньорството ще поддържа партньорските компании в крак с новостите в квантовите технологии.

“Успехът за нас не е специфичен продукт или специфично приложение, а по-добро разбиране за това как да прилагаме квантовите технологии в бъдеще", казва Роберт Щолте, управляващ директор наJ.P. Morgan Corporate and Investment Bank. Други компании, които са част от Q Network на IBM, са Barclays, Hitachi Metals, Honda, JSR Corporation и Nagase.

IBM твърдят, че публичният достъп до квантовите компютри онлайн е дало като резултат 35 научни публикации, които от своя страна са резултат от над 1,7 милиона експеримента, проведени от над 60 000 потребителя.

„Нашите партньори не виждат това като някаква прищявка, това е нещо, което след време ще е перманентният ландшафт в компютърните технологии. Това са хората, които вярват в технологията и които искат да скочат първи в басейна“, обобщава Джил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още