IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon се насочва към Близкия Изток

Компанията може да пусне версии на основния си сайт в Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия - най-големите икономики в региона

11:23 | 30.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Новият т. нар. marketplace за Близкия Изток - платформа за електронна търговия, която е собственост и се оперира от Amazon и която дава възможност на продавачи от трети страни да търгуват, вместо купувачът да купува една от собствените на Amazon марки, ще е подобен на международните сайтове на Amazon, като Amazon U.K. или Amazon Germany, което ще придаде по-единен външен вид и бранд в региона. Също така ще бъде със същата система за продавачите, използвана и в САЩ, и с достъп до Fulfillment by Amazon (FBA), услугата, която осигурява съхранение, опаковане и доставка на независими търговци, които продават продукти на компанията.

Близкият изток е потенциално доходоносен пазар за Amazon. В част от региона има много милионери, а повечето бизнес трансакции се осъществяват на английски език, което улеснява експанзията на американските продавачи.

Но този пазар също така носи и уникални рискове, а именно - зависимостта от петрола. Икономиката на Саудитска Арабия се сви за пръв път от близо десетилетие през миналата година, тъй като загрижеността за глобалното забавяне на икономиките се отрази на цените на петрола.

Има го и политическият въпрос. Главният изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос притежава Washington Post, чийто служител бе саудитският колумнист Джамал Кашоги - убит през октомври от агенти на кралството. Вестникът описва събитията след убийството на Кашоги като прикрито деяние, което доведе до призиви за бойкот на Amazon и Souq в Саудитска Арабия.

Все пак Amazon агресивно набира продавачи за пазара. Придобиването на Souq е помогнало на Amazon бързо да укрепи бизнеса си в Близкия изток, тъй като Souq вече бе един от най-големите онлайн търговци в региона. Но компанията не осъществи значителни промени след сделката за придобиването.

Не е ясно дали Amazon възнамерява да закрие Souq, или просто да я оттегли постепенно от пазара, за да се съсредоточи върху основния си сайт. Компанията на Безос има опит с подобни сайтове - през 2017 г. тя закри Quidsi, компанията майка на diapers.com и soap.com, която придоби за 545 млн. долара преди седем години. Макар че при решението за затварянето концернът се позовава на предизвикателствата, свързани с рентабилността, Amazon всъщност нямаше нужда от Quidsi, защото продаваше същите продукти на Amazon.com.

Засега Amazon все още набира десетки работни места за Souq, като повечето от позициите са в Кайро, Рияд и Аман, Йордания. Компанията търси да наеме разработчици на софтуер и мениджъри по доставките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още