IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon е получил атрактивни стимули от Ню Йорк за втората си централа

Градът е предложил на онлайн търговеца на дребно 800 млн. долара повече от досега известната субсидия и е бил готов да плати част от заплатите

14:12 | 06.01.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Твърди се, че американският технологичен концерн Amazon е получил изключително атрактивни стимули от Ню Йорк, за да създаде втората си централа там.

Градът е предложил на онлайн търговеца на дребно 800 милиона долара повече от досега известната субсидия и дори е бил готов да плати част от заплатите на някои служители.

След като първоначално избра разделяне на втората си централа между Лонг Айлънд и Арлингтън, през февруари Amazon отмени плановете за Ню Йорк. През декември обаче стана известно, че компанията е подписала договор за наем за около 31 123 квадратни метра в Западен Манхатън в новия квартал Хъдсън Ярдс. А сега излизат все повече подробности за сделката, пише The Wall Street Journal.

Документите, прегледани от The Wall Street Journal, показват обхвата на това, което щатските и местните служители първоначално са поставили на масата като част от конкурса за HQ2 от 2017 г., в който повече от 200 града подадоха оферти за домакин на втората централа, за която Amazon заяви, че ще гарантира 50 000 работни места.

Компанията заяви през ноември 2018 г., че обектите в Северна Вирджиния и квартала Лонг Айлънд Сити в Куинс ще си поделят новата централа. Щатските и градските власти в Ню Йорк се съгласиха да дадат стимули в размер на 3 милиарда долара на гиганта в електронната търговия, който да наеме около 40 000 служители.

Изправяйки се срещу опозицията на някои местни представители на администрацията, Amazon изостави плановете си за Ню Йорк в Деня на влюбените през миналата година.

Сега документите показват, че при първата си официална оферта за Amazon през октомври 2017 г. щатът предлага да предостави до 2,5 милиарда долара стимули на компанията за нейния кампус в Ню Йорк. Офертата важи и за местоположения, които щатски и местни лидери предлагат в долината на Хъдсън, Олбани, Централен Ню Йорк, Бъфало, Рочестър и на Лонг Айлънд.

Първоначалната оферта на щата включва 1,4 милиарда долара данъчни кредити въз основа на наетите служители и 1,1 милиарда долара различни субсидии. Това е с 800 милиона долара повече, отколкото ESD се съгласи да предостави в меморандум за разбирателство, подписан година по-късно: щатът предостави 1,2 милиарда долара данъчни кредити и 505 милиона долара за възстановяване на някои строителни разходи.

Преди да бъде избран Лонг Айлънд Сити, различни местности в Ню Йорк направиха специфични за региона стимулиращи оферти. Служители на окръг Насау са предложили освобождаване от данъци в размер на 2,2 милиарда долара за изграждане на съоръжението в парка Белмонт.

Наред с последния пакет от 1,7 милиарда долара, Ню Йорк сити в крайна сметка предложи на Amazon до 1,3 милиарда долара допълнителни стимули чрез две програми, отворени за всяка компания.

Длъжностни лица са представиха алтернативни места за кампуса, включително в близост до Световния търговски център в Долен Манхатън, на западната страна на острова, близо до гара Пен и в центъра на Бруклин. Градът предложи островът на губернаторите, бивша база на бреговата охрана между Манхатън и Бруклин, да служи като „отстъпление“ за служителите на Amazon.

Първоначално щатските власти са предложили да похарчат 500 милиона долара за създаване на Център за търговски иновации в близост до избраното местоположение, което да позволи на Amazon да си партнира с различни колежи за изследвания, свързани с бизнеса му. Според предложението мястото ще субсидира и програми за обучение на работното място, а щатът обещава да плати 25% от заплатите на завършилите първа година и започващи работа в Amazon, за да му помогне да постигне разнообразие на работната сила.

„По време на процеса на преговори ние изостряхме нашия пакет от стимули и в крайна сметка осигурихме по-добра възвръщаемост на инвестициите за щата и най-голямата възможност за икономическо развитие в историята на Ню Йорк“, заяви говорителят на общинските власти Матю Гортън.

Ръководителите на Amazon заявиха преди време, че решението за HQ2 се основава на това къде служителите им биха искали да живеят повече, а не толкова на стимулите. Нито Вирджиния, нито Ню Йорк не представиха най-щедрите пакети по време на общонационалния конкурс: Нюарк, щата Джорджия, предложи 7 млрд. долара, докато общинарите от Мериленд предложиха 5 млрд. долара.

Представител на компанията отказва коментар. Градските власти заявиха, че са представили най-доброто предложение, за да привлекат компанията за укрепване на градската технологична икономика.

Вижте повече технологични новини във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 4 години
Градът е предложил на онлайн търговеца на дребно 800 млн. долара повече от досега известната субсидия и е бил готов да плати част от заплатите---Амазон да не е като Титан ? Субсидирана заетост, с данъците им си плащат заплати! или като сметнем, все едно работят за без пари ! ... един вид робство!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още