IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай глоби инфлуенсър с 16 млн. долара за укриване на данъци

През изминалата година властите в Пекин засилиха прилагането на данъчните закони в сектора на лайвстрийминга

12:02 | 17.06.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Видеата на живо се превърнаха в хит в Китай през последните години. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Видеата на живо се превърнаха в хит в Китай през последните години. Снимка: Bloomberg

Китай наложи глоба от 16 млн. долара на инфлуенсър в социалните медии за укриване на данъци - последното наказание, наложено на една от най-известните онлайн личности в страната на фона на репресиите в азиатската държава, предава Bloomberg.

Според изявление на Държавната данъчна администрация Сю Гуохао, който излъчва видеа на живо в Momo, е осъден да плати 108 млн. юана (16 млн. долара) под формата на данъци, такси за забавяне и глоби за укриване на данъци от 2019 г. до 2020 г. Органът планира допълнително да засили данъчния надзор върху заетите в индустрията за излъчване на живо, се казва в изявлението.

През изминалата година Китай засили прилагането на данъчните закони в сектора на лайвстрийминга, за да подкрепи кампанията на президента Си Дзинпин за общ просперитет. Съгласно издадените през март насоки стрийминг платформите са задължени да събират данъци върху доходите и да предоставят на местните власти отчети, включващи лична информация за личностите от социалните медии, на всеки шест месеца. 

На един от най-популярните лайвстриймъри в страната - Хуан Уей, известен като Viya online - през декември миналата година беше наложена глоба в размер на 210 млн. долара. Оттогава тя изчезна от общественото полезрение. Ли Дзяци, друг водещ инфлуенсър в някога процъфтяващата индустрия, също внезапно изчезна от интернет. Имаше предположения, че той е обидил властите, като е показал торта с формата на танк малко преди годишнината от клането на площад „Тянанмън“ през 1989 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Petar2015
преди 1 година
Тази глоба 16 милиона може би са 5% от дохода му? Не става ясно как е определена сумата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още