IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon демонстрира как Alexa имитира гласовете на починалите

Екипът е разработил модел, който позволява на гласовия асистент да създава висококачествен глас с по-малко от минута записан звук

10:18 | 23.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Американският технологичен концерн Amazon осъществи още един пробив в областта на изкуствения интелект (ИИ). Компанията е разработила функция, която позволява на потребителите да разговарят с членовете на семейството си чрез гласовия асистент Alexa дори след смъртта им. Amazon демонстрира новата функция на конференцията Re:Mars в Лас Вегас в сряда.

В демонстрационен видеоклип едно дете казва: „Alexa, може ли баба да ми дочете "Магьосникът от Оз"?". Alexa потвърждава искането със стандартния роботизиран глас и веднага след това премина към по-мек, по-човешки тон, който изглежда имитира член на семейството на детето.

Екипът на Alexa е разработил модел, който позволява на гласовия асистент да създава висококачествен глас с „по-малко от минута записан звук", казва Рохит Прасад, старши вицепрезидент и главен учен на екипа на Alexa. В момента функцията е в процес на разработка - не е посочена дата, на която ще бъде достъпна за обществеността.

Програмирането на изкуствен интелект за разговори или за заместване на близък попадна във фокуса, каза Прасад, особено след като „толкова много от нас загубиха някого, когото обичаме" по време на пандемията на Covid 19. „И макар че изкуственият интелект не може да премахне болката от загубата, той определено може да направи спомените трайни", добавя той.

Гигантът в електронната търговия иска да направи като цяло общуването с Alexa по-естествено и въведе редица функции, които позволяват на гласовия асистент да възпроизвежда по-човешки диалог, дори и да задава въпроси на потребителя.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още