IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лош старт на годината за Deutsche Telekom

Компанията отчита спад в приходите и печалбата, само тенденцията за ръст на броя на клиентите остава позитивна

10:17 | 08.05.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Лош старт на годината за Deutsche Telekom

За Deutsche Telekom годината започва зле. След като в края на април компанията насъбра бурна критика за своя опит да намали силно обема на интернет достъп с висока скорост за клиентите си с единна такса, и през тази седмица настроението на главния изпълнителен директор на концерна Рене Оберман няма да е приповдигнато.

В почти всички големи страни, в които е представен, телекомът се сблъсква със спад на печалбата и приходите. Печалбата преди данъци, обезценки и амортизация, се свива през първите три месеца на 2013 г. с 4,3% до 4,3 млрд. евро, съобщи компанията в сряда.

Благодарение на по-ниските амортизации на американското подразделение от друга страна чистата печалба леко се е увеличила до 564 милиона евро. Продажбите на концерна обаче са намалели в сравнение със същия период на миналата година с 4,5 на сто до 13,8 млрд. евро, казва се в изявлението.

Спадът е отчетен заради ожесточената конкуренция, ерозиращите цени и регулаторните решения, особено на по-големите пазари в Европа и Съединените щати. Представените данни обаче са в съответствие с очакванията на пазара: анализаторите очакваха приходи от 13,8 милиарда евро и печалба преди данъци в размер на 4,25 милиарда евро.

На Оберман не му остава друго, освен да се вкопчи в лекото увеличаване на броя на клиентите през първото тримесечие, предава Ройтерс. Дъщерната американска компания T-Mobile USA е увеличила през първите три месеца на годината за първи път от 15 тримесечия насам броя на клиентите на собствената си марка, посочват от концерна. Въпреки това обаче на годишна база има спад 261 хил. абоната.

В Германия броят на мобилните потребители нараства до 441 000, от които 144 000 са на марките Telecom и Congstar. "Ние решихме огромни проблеми", заяви Оберман при представянето на данните. "Преди всичко, броят на клиентите в САЩ най-накрая е отново в подем", допълни той.

Бордът на компанията, за която работят над 230 000 служители в целия свят, потвърди своята прогноза за годината. Със свободен паричен поток от 5 млрд. евро се очаква чиста печалба от 17,4 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
georgi.benevolenet
преди 11 години
Телекомите пренасят данни за здравеопазване, банкиране. Ако Теленор смятат да са като Мтел, които като Телеком Австрия влезнаха в политиката като раздадоха подкупи на много Австрийски политици (канцлер подаде оставка!) и в България на жената на Станишев за да има картели на телекома и австрииските банки, да погледнат акциите на Тел. Австрия и да знаят, че клиентите ще ги изритат от пазара. Няма телеком, които да си позволи изнудвания, подслушвания, подкупи, създаден от Чорни- издирван от Интепол
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още