IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Telekom ухажва акционерите на MetroPCS с ново предложение

Телекомът се задължава да задържи своя дял от слятото дружество поне за 18 месеца

09:40 | 11.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
Deutsche Telekom ухажва акционерите на MetroPCS с ново предложение

Германският телекомуникационен концерн Deutsche Telekom ще подслади офертата си към акционерите на MetroPCS за сливането с нейното американско дъщерно дружество T-Mobile, за да пречупи съпротивата на част от тях, пише Wall Street Journal. Основните моменти в новото предложение са по-ниско ниво на задълженията, които ще поеме дружеството след сливането и по-ниски лихвени равнища при заема за новата компания.

Телекомът подчертава, че подобрената оферта е последната му дума. Wall Street Journal по-рано вече писа, позовавайки се на осведомени източници, че част от акционерите на MetroPCS ще се опълчат на планираното сливане. Затова листнатият на водещия германски индекс Dax концерн се опасява, че недостатъчен брой акционери ще гласуват за сливането, като много от тях се опасяват именно от високото ниво на дълга.

Първоначално германската компания искаше да прехвърли от T-Mobile USA на новото дружество дългове в размер на 15 млрд. долара. Сега обаче нивото на прехвърляния дълг е намалено до 11,2 млрд. долара – с 3,8 млрд. долара по-малко, което ще подобри собствения капитал на дружеството. Също така с 50 базисни пункта ще бъде намален и лихвеният процент при кредита, който германската компания ще предоставя на MetroPCS. 

Освен това Deutsche Telekom се задължава да задържи своя дял от слятото дружество поне за 18 месеца, вместо досега планираните шест месеца.

През миналата година Deutsche Telekom и MetroPCS се договориха да обединят усилия на доходоносния, но силно конкурентен американски пазар. Преди това германската компания се провали в опита за продажба на американското си дружество на AT&T за 39 млрд. долара. Сделката бе стопирана на 19-и декември 2011 г., след като Федералната комисия по комуникациите на САЩ (FCC), подкрепена от Министерството на правосъдието, наложи съдебен запор и вкара сделката в съда.

Предложената сделка между T-Mobile и MetroPCS е структурирана като обратно сливане. Това означава, че T-Mobile ще бъде интегрирана в MetroPCS. Дружеството-майка - Deutsche Telekom, получава 74% от обединената компания, акционерите на MetroPCS – останалите дялове и общо 1,5 млрд. долара в брой, или около 4,09 долара за акция.

За да се даде на акционерите достатъчно време да проучат подобрените условия, планираното общо събрание ще се отложи от 12-и април за 24-и април.

До този момент голямата сделка нямаше добри шансове за успех. Хедж фондът Paulson & Co, най-големият акционер на MetroPCS с дял от 9,9%, обяви, че ще гласува срещу сливането на мобилните оператори. Paulson & Co отхвърляше каквато и да е сделка. В писмо до борда на MetroPCS мениджърът на фонда Джон Полсън разкритикува особено прекомерната задлъжнялост на обединената компания, пише Wall Street Journal. Така Полсън се присъедини с критиката си към друг хедж фонд - P. Schoenfeld, който притежава около 2,3% от MetroPCS и също има претенции срещу сливането.

През миналата година Deutsche Telekom и MetroPCS се договориха да обединят усилия на доходоносния, но силно конкурентен американски пазар. Преди това германската компания се провали в опита за продажба на американското си дружество на AT&T за 39 млрд. долара.

 Сделката бе стопирана на 19-и декември 2011 г., след като Федералната комисия по комуникациите на САЩ (FCC), подкрепена от Министерството на правосъдието, наложи съдебен запор и вкара сделката в съда. След неуспешната сделка тогава T-Mobile USA вече съкрати 1 900 служители – 5% от общия брой на заетите в компанията.

Предстоящото сливане на американското дъщерно дружество с MetroPCS костваше на Deutsche Telekom загуба от 5,3 млрд. евро за фискалната 2012 г. в резултат на отписване от 7,3 млрд. долара в T-Mobile USA, тъй като T-Mobile USA се оценява в момента по-ниско, отколкото при влизането на концерна от Бон преди повече от десет години. 

Всъщност през 2011 г. германците искаха напълно да напуснат САЩ. Продажбата на T-Mobile USA за 39 млрд. долара на AT&T обаче се провали заради съпротивата на американските власти. Сделката бе стопирана на 19-и декември 2011 г., след като Федералната комисия по комуникациите на САЩ (FCC), подкрепена от Министерството на правосъдието, наложи съдебен запор и вкара сделката в съда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още