IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отстранени са несъответствия в закона за електронните съобщения

МС одобри законови поправки, даващи повече правомощия на Комисията за регулиране на съобщенията при налагането на санкции

16:53 | 31.07.13 г.
Отстранени са несъответствия в закона за електронните съобщения

Правителството одобри поправки в Закона за електронните съобщения, с които българското законодателство се уеднаквява с европейските правни изисквания в областта на електронните съобщения, съобщиха от правителствената пресслужба.

С помощта на промените страната ни ще изпълни ангажиментите си към Европейския съюз във връзка с една от инициативите му - до 2020 година всички държави членки да бъдат част от общо мобилно пространство и в обща регулаторна рамка.

Припомняме, че с помощта на общото мобилно пространство между страните в рамките на ЕС се цели постепенното въвеждане на еднакви такси и скорост на мобилните технологии за всички държави в Евросъюза.

В законопроекта са заложени конкретни изменения и допълнения, които да отстранят всякакви несъответствия с европейското право в областта на електронните съобщения. В тази връзка ще бъдат дадени и повече правомощия на Комисията за регулиране на съобщенията да налага санкции при различни нарушения.

"С друга промяна Комисията за регулиране на съобщенията с решение може да изиска от предприятието да преустанови неизпълнението незабавно или в рамките на подходящ срок. С решението си Комисията може да даде задължителни указания за отстраняване на неизпълнението и неговите последици и привеждане на дейността на предприятието в съответствие с изискванията на европейските директиви. Едновременно с това се предвижда санкция, ако предприятието не изпълни такова наложено временно задължение", уточнява се в проектозакона.

Промените в закона са нужни и за да се запазят и интересите на потребителите в ЕС, уточняват още от МС. Например предложените промени включват определянето на ефективни, възпиращи санкции, които ще бъдат използвани при нарушаване на регламента за роуминга.

В края на януари тази година поправките в закона за електронните съобщения бяха предложени за обществено обсъждане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още