IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цифровизацията - най-рано след средата на септември

Процесът може да се забави още, ако има обжалване на обществената поръчка за декодиращи устройства

13:12 | 30.08.13 г.
Цифровизацията - най-рано след средата на септември

Аналоговият честотен сигнал ще бъде спрян от всички райони на страната при всички случаи след средата на месец септември. Все още не може да бъде посочена конректна дата за въвеждането на цифровизацията, тъй като не е започнало раздаването на декодери в районите Северен централен, Югозападен и Югоизточен райони на България.

Това стана ясно от думите на зам.-министъра на транспорта Георги Тодоров, който отговаря за цифровизацията. Той обясни пред Investor.bg, че в момента процедурата за избор на доставчици на декодиращи устройства е приключила и се намираме в етап на срок, в който се изчаква за евентуално обжалване на обществената поръчка.

"Надяваме се около 10 септември да сключим договор с изпълнителите за доставка на декодери, но това ще стане единствено в случай, че няма обжалване от страна на някой отпаднал от участниците. Ако всичко е наред изпълнителите имат моменталното задължение да започнат да снабдяват районите с декодиращи устройства", категоричен бе Тодоров.

"Ще дадем възможност и  достатъчно време на гражданите, на които се полага безплатен декодер, да си вземат ваучера, да отидат до съответните търговски обекти и да се снабдят с декодиращото устройство. Това също ще отнеме технологично и физическо време. Трябват и няколко дни за самото техническо изключване на всички предаватели, които излъчват аналогов сигнал. Едва след като бъде свършено всичко това органът по цифровизацията ще реши коя е окончателната дата за изключването на аналоговия сигнал", обясни цялата процедура той.

На въпрос за рекламата на цифровизацията и "измамната" посочена в нея дата 1 септември, Тодорв обясни, че всички реклани клипове, където се споменава тази дата вече са спрени. "Такива клипове вече не се излъчват с датата 1 септември, тъй като ние добре осъзнаваме, че тази дата е невъзможна за изпълнение", допълни той.

Тодоров отклони въпроса на Investor.bg дали от актуализацията на бюджета ще бъдат прехвърлени средства на Министерството на отбраната, за да бъде освободен честотен ресурс във връзка с процеса на цифровизация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:52 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още