IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво мисли Ericsson за визията и бъдещето на широколентовия достъп

Проникването му в дадена страна влияе положително на нейния БВП, смятат от компанията

08:36 | 03.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Какво мисли Ericsson за визията и бъдещето на широколентовия достъп

Определено широколентовият достъп променя света, бизнеса и ежедневието на всеки един от нас. За това говори например и съществената роля на сектора на информационните и комуникационни технологии (ИКТ) за промяната из основи на другите сектори – промишленост, транспорт, енергетика и др. ИКТ им спестява време, разходи и спомага за по-доброто планиране.

Например, на сектора на ИКТ се пада 2% от замърсяването на въздуха в сравнение с енергийния сектор, чийто дял е 21%. Разликата е, че ИКТ помага както на него, така и на останалите сектори да намалят своите вредни емисии и да спестят пари, стана ясно по време на среща с медиите на представителите на Ericsson Telecommunications България, на която бяха разкрити и тенденциите, успешните практики и визията на компанията за възможностите на широколентовия достъп.

И наистина - технологиите навлязоха до такава степен в нашия живот, че вече и нашият автомобил ни съветва накъде да шофираме, грижи се за безопасността ни и следи разхода на гориво, като по този начин ни спестява разходи за годишни прегледи. Новост в автомобилния бранш пък е контролирането на мощността на превозното средство. Тя може да е по-висока, ако пътуваме на дълго разстояние, или по-ниска, ако се придвижваме в градска среда и на къси разстояния.

От управителят на Ericsson България Милан Госпич и от ръководителя на отдел „Strategy Execution“ за Средиземноморския регион Мария Бура научихме не само какво е влиянието на широколентовия достъп в световен мащаб, но и как той би се отразил на държавите и обществата.

Опорната точка на дискусията бе докладът “The State of Broadband 2013” на Международния съюз по телекомуникации (International Telecommunication Union, ITU). В разговора бe засегнат и въпросa как държавите използват националните си стратегии за развитие на широколентовия достъп като основен инструмент за изграждане на устойчиво общество. Фокусът бе поставен върху сферите здравеопазване, селско стопанство, образование, градска среда.

Американската AT&T е разработила максимално опростен таблет, предназначен за възрастни хора. С няколко докосвания устройството измерва температурата, кръвното налягане и подава други подобни данни за здравословното състояние на човека, който го използва, към лекуващия лекар. Той веднага може да разбере от какво се нуждае неговият пациент и мигновено може да изпрати своята рецепта. Какви са ползите? Ползите от технологиите са за всички – спестено време за посещение до болницата, по-ниски разходи за поддръжка на лечебното заведение и т.н., и т.н.

В сферата на образованието технологиите дадоха възможност да се обучаваме без дори учителят ни да е пред нас. Видео уроците Massive Open Online Courses (MOOC) са пример за това. Все повече сайтове и платформи ни дават възможност да изкараме онлайн курсове и в рамките на 4-5 седмици да се сдобием със сертификат за успешно преминато обучение. Вземете за пример Coursera.

В сферата на финансовите услуги мобилните разплащания заемат все по-голям дял. Все пак още 2,5 млрд. души нямат достъп до банкови услуги. Именно те представляват потенциална ниша за развитие на банковия сектор и в частност – на плащанията през мобилния телефон. Например, когато през 2010 г. земетресение удари Хаити и цунами потопи страната, тя се нуждаеше от финансова подкрепа. В Хаити обаче функционираха само две банки. За да бъде изплатена на нуждаещото се население, финансовата помощ бе изплатена чрез мобилни преводи. Така под тази форма до бедстващите граждани са стигнали около 600 млн. долара.

В краткосрочен период не само книжните пари ще бъдат изместени от електронните  благодарение на телеком индустрията, но и банковите карти и банкоматите ще изчезнат. В един далечен период може би и банката ще е само в нашите ръце, контролирайки всяка една банкова услуга само от мобилния си телефон, заяви в отговор на въпрос на Investor.bg за ролята на мобилните разплащания Мария Бура.

В селското стопанство телекомуникациите бяха предпоставка за създаване на т.нар. е-аукцион. Неговата роля е следната – преди отглежданите култури да са напълно узрели фермерите имат възможността да предложат на търг за продажба очакваната продукция. Наддаването за определени количества ще постигне оптимална цена за продавача. По този начин ще се избегне надценката на прекупвачите, а продавачът ще бъде сигурен, че ще реализира продукцията преди да е узряла, и по-важното – преди да се е развалила.

Последна актуализация: 11:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още