IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделката за Vodafone натовари Kabel Deutschland

Данните за тримесечието обаче почти не се отразиха в цените на акциите

11:52 | 11.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Придобиването от страна на Vodafone докара на най-големия кабелен оператор в Германия -  Kabel Deutschland (KDG), стабилна загуба. Покупката от гиганта в мобилната телефония натовари нетния резултат с 206 млн. евро. Така под черта през второто тримесечие на фискалната година има загуба от 129 млн. евро, след като година по-рано кабелният оператор отчете печалба в размер на 61 млн. евро.

Приходите от продажби нараснаха с 4 на сто до 471 млн. евро, коригираната оперативна печалба (EBITDA) нарасна с 8,9% до 232 млн. евро, което представлява марж от 49,3%, съобщи още Kabel Deutschland.

Данните за тримесечието почти не се отразиха на цените на акциите. „Данните за продажбите и броя на клиентите вече бяха известни", каза един търговец. Оперативната печалба е малко над оценката на пазара. Спекулациите за пълно придобиване от Vodafone ще доведат до една по-късна дата на търговия до 90 евро за брой. 

KDG обяви за тази тежест още през октомври. Един ден преди редовното годишно Общо събрание компанията намали прогнозите си за годината, която приключва през март догодина. Сега се очаква приходите от продажби да скочат с 5-6 процента над тези от предходната година, след като кабелният оператор досега очакваше ръст от 8 на сто. Назованите данни за приходите не включват обаче и таксите за пренос на обществените оператори, чиито плащане те засега отказват.

В хода на предложение за придобиване Vodafone си осигури 76,57% от акциите на Kabel Deutschland. На този фон Kabel Deutschland не дава индикация за изплащане на дивиденти през 2014 година. Придобиването се оценява на около 7,7 млрд. евро. Антикартелните органи вече одобриха сделката. Европейската комисия (ЕК) обяви, че споразумението не повдига опасения, тъй като няма да промени значително конкуренцията на пазарите, на които двете дружества са активни в момента. "Докато Kabel Deutschland основно предлага кабелна телевизия, фиксирана телефонна мрежа и интернет услуги, основната дейност на Vodafone е в мобилните телефонни услуги", добавят още от ЕК. 

Vodafone, който през септември се споразумя за продажбата на дела си в американския оператор Verizon Wireless за 130 млрд. долара, прибегна до закупуването на Kabel Deutschland с цел по-значително навлизане в сферата на кабелната телевизия и фиксираните телефонни мрежи в Германия – най-големият европейски пазар на телекомуникационни услуги.

Така наречените четворни пакетни услуги, с които се предлагат телевизия, интернет, мобилна и фиксирана телефония, вече са намерили своята популярност на пазари като Франция и Испания. В Германия обаче пазарът до голяма степен е фрагментиран, като от Vodafone се надяват сделката да им осигури по-добри позиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още