IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът, който може да направи мобилния интернет 1000 пъти по-бърз от 4G

Нов безжичен стандарт за интернет може да се превърне в нещо ключово за пазара

14:32 | 27.04.14 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;http://www.artemis.com/</em></p>

Снимка: http://www.artemis.com/

В днешния свят има една част от технологиите, която почти никога не може да бъде достатъчно бърза – безжичните мрежи, които захранват нашите мобилни устройства.

Основаната през 2011 г. стартираща компания Artemis работи върху pCell, нов безжичен стандарт, който може да прескочи 4G и LTE технологиите взети заедно, пише Business Insider.

За целта компанията използва устройства, наречени pWave, които са с размера на рутер за безжичен интернет, но използват по-малко енергия и могат да бъдат разположени навсякъде. Последното означава, че един град лесно може да бъде покрит чрез тях.

Софтуерът, стоящ зад всичко това, комбинира радио вълните, които идват от околните pWave устройства, за да предостави на потребителите еквивалент на лична базовата станция. Така вместо да споделяте една станция заедно с хората около вас, вие ще разполагате с максимално силен сигнал само за себе си.

Първите потребители, които ще могат да използват услугата, ще бъдат в Сан Франциско, където Artemis работи с все още необявен официално партньор. Всъщност не е никак лесно за фирма, състояща се от 10 души, сама да предоставя клетъчна услуга, използвайки нов вид радио технология. Ето защо Artemis обяви, че е намерила компания, който да ѝ помогне, а според Business Insider става дума за фирмата Dish Network.

Проблемът е, че не може просто да се изпращат радиовълни, на които и да е честоти. Федералната комисия по комуникациите (FCC) определя специфични блокове от радио честотите за различни цели, в това число ефирна телевизия, клетъчни телефонни услуги или сателитно радио. За да се ползват честоти в тези блокове, е необходимо получаване на права за въпросната дейност. Последните се печелят на търгове, купуват се от други фирми или се получават лицензи за тях.

От своя страна през последните години Dish Network е похарчила приблизително 5 млрд. долара за придобиването на спектър, който може да се използва за високоскоростната безжична услуга. Благодарение на усилията си, в момента компанията притежава правата за използване на определени честоти навсякъде в САЩ. Освен това договаря с FCC правото за използване на спектър за предоставянето на наземна безжична услуга, която преди е била предназначена за сателитни телефонни услуги, наред с други неща.

Според документите, подадени от Artemis към FCC, плановете на компанията са да работи в честотите, притежавани от Dish Network. Последното подсказва, че двете компании си партнират, макар и двете фирми отказват коментар по темата.

Artemis изглежда има доста амбициозен план, защото в документите към комисията е посочила, че иска да покрие целия район от Силициевата долина до Сан Франциско.

Ако Dish предложи устройства, свързани с pCell, на своите телевизионни абонати, тя може да прескочи доставчиците на безжични услуги и кабелните оператори. Освен това pCell може да предложи по-добро качество на видеото с по-малко недостатъци, в сравнение с това от сателитното излъчване.

В допълнение към всичко това услугата може да е значително по-евтина. Поради относително евтините инвестиции, необходими за стартиране използването на pCell технологията, Dish може да пусне пробно услугата в целия район, който покрива. Това означава, че съвсем скоро може да използва огромна част от радиочестотния спектър в цялата страна.

В такъв случай усилията на Dish Network за купуване на радиочестотния спектър могат да направят компанията основен играч на пазара на безжични услуги до края на 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
forexboy
преди 10 години
И така, докато един ден се окаже, че всичко е изпържено от базовите станции като в микровълнова.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още