IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готови ли са компаниите да разкрият размерите на правителствения шпионаж?

Година след разкритията на Едуард Сноудън темата за шпионажа продължава да е актуална

17:34 | 09.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

„Въпреки че е разбираемо едно правителство да се занимава с шпионаж срещу чуждестранни обекти, е тревожно държавите да извършват масово събиране на данни за своите граждани“, посочва Меле. „Ето защо работата по създаване на общи правила, регулиращи този вид дейност в Европа, е задължителна стъпка в момента“.

Великобритания обаче забранява на Vodafone да разкрие мащабите на законното следене на данни. Правителствена агенция публикува свое собствено проучване, според което през миналата година са били прихванати 2760 разговора.

Най-новият доклад за прозрачността на Google показва, че през втората половина на 2013 г. е имало 27 477 искания за използване на данни от страна на правителства и съдебни институции от целия свят.

AT&T, най-голямата телефонна компания в САЩ, е получила 301 816 искания за достъп от информация от федералните, щатските и местните съдилища през 2013 г. Исканията от други страни са били едва 22 на брой.

Вторият по големина американски оператор Verizon Communications разкри, че е получил 321 545 призовки, заповеди и постановления през миналата година.

От края на март миналата година до края на март тази година италианското подразделение на Vodafone е получило общо 605 601 искания за достъп до данни, включително за места, където са използвани телефони, за продължителност на разговорите и за други т.нар. метаданни, свързани с използването на мрежата ѝ.

„Според нас правителствата, а не комуникационните оператори, са длъжни да осигурят по-голяма прозрачност по отношение на броя на исканията на агенциите и институциите, отправени към операторите“, заяви Vodafone.

Verizon планира да актуализира доклада за прозрачността за първата половина на 2014 г. през юли тази година, заяви Ед Макфейдън, говорител на компанията. AT&T прави доклади на всеки шест месеца, поясни нейният говорител Марк Сийгъл. От Google отказват коментар по темата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още