IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Iliad се отказа от придобиване на T-Mobile US

Сега Deutsche Telekom е изправена пред тежко решение - да остане на американския пазар или да го напусне

09:46 | 14.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Iliad се отказа от придобиване на T-Mobile US

Френският мобилен концерн Iliad се отказа от плановете си за милиардно придобиване на дъщерната на Deutsche Telekom компания T-Mobile US, съобщи френският оператор късно в понеделник.

Решението идва на фона на „дискусии с Deutsche Telekom и избрани членове на Управителния съвет на T-Mobile US", които не са показали никакъв интерес към нова, подобрена оферта. Новината доведе до спад на цените на акциите на T-Mobile на Wall Street с 2,5%, предава Ройтерс. 

Четвъртият по големина мобилен оператор в САЩ след Verizon, AT&T и Sprint отказа да коментира темата, както и германската компания майка, която държи 67% в оператора. Вътрешен източник заявява, че офертата на Iliad е далеч под това, което би било подходящо за T-Mobile US.

Главният изпълнителен директор на френското дружество Ксавие Ниел предложи в началото на август за мажоритарна част на дъщерното дружество на Deutsche Telekom 15 млрд. щатски долара или 33 долара на акция. Наскоро офертата е била увеличена до около 36 долара на акция за 67%-ен дял от компанията. За тази цел компанията си е партнирала с финансови инвеститори и банки. Информационната агенция Ройтерс е научила от вътрешни източници, че Iliad си е поставила срок до средата на октомври да увеличава офертата или да я оттеглки окончателно.

В допълнение Ройтерс е научил, че Deutsche Telekom обмисля идеята да задържи американското си дружество най-малко още една година. Агенцията посочва, че в края на 2015 г. основни радиочестоти ще бъдат продадени на търг в САЩ. Преди това участващите фирми не трябва да участват в битки за поглъщане. Ако Deutsche Telekom се откаже сега от плановете за продажба, след търговете може да има повече заинтересовани страни. Въпреки това в Deutsche Telekom имало и такива мениджъри, които продължават да залагат на придобиване от страна на Iliad, защото в такъв случай от страна на органите по конкуренция не се очакват негативни реакции.

През август T-Mobile спечели в САЩ рекорден брой нови клиенти за дългосрочни договори. След години на загуби, които накараха мениджърите в централата на фирмата в Бон да обмислят продажба, сега продажбите започват да се повишават. Американският мобилен оператор отчете първата си нетна печалба от една година и повиши прогнозите за броя на новите си абонатиБизнесът в САЩ допринася с около една трета към приходите от продажби на групата и с една пета за печалбата. 

Анализатори считат, че при всички положения Deutsche Telekom е изправена пред трудно решение. Ако тя не напусне бързо пазара в САЩ, в близко бъдеще ще са нужни големи инвестиции, заяви наскоро анализаторът от JPMorgan Нахес Уитих. Според редица експерти се очаква новите честоти през следващата година да струват между 5 и 10 млрд. долара. Към това ще трябва да бъдат добавени и допълнително няколко милиарда долара за разширяването на мрежата. От Бон поясниха преди време, но вярват, че американската компания ще успее да се справи с разходите с помощта на увеличаване на капитала или издаване на облигации.

С отказа от сделка Iliad слага край на една рискована сделка, пише от своя страна Wall Street Journal. Дългът на французите би скочил значително, доста над средното ниво за индустрията. Възможностите на Iliad да инвестира в местния пазар биха били в такъв случай най-малко ограничени, ако не и напълно компрометирани. Въпреки това компанията трябва да реагира на една все по-конкурентна среда и на свиването на възможностите за растеж.

Сега французите поемат по същия път, по който по-рано мина и американският телекомуникационен концерн Sprint. Третият по големина американски оператор възнамеряваше да придобие T-Mobile US. През август обаче той се отказа окончателно от сделката предвид нарастващите опасения от регулаторни пречки.

Решението на Sprint да се откаже от преследването на сделката беше взето малко преди френският мобилен оператор Iliad да отправи първата си оферта за придобиването на дял от 56,6% в T-Mobile US. Това породи за кратко надежди, че ще има голямо наддаване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още