IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Роумингът в ЕС ще е безплатен още 10 години

Потребителите ще имат право на същото качество на мобилен интернет в чужбина в рамките на ЕС, каквото получават и у дома

15:32 | 30.06.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Роумингът в Европейския съюз (ЕС) ще бъде безплатен за период от още десет години считано от 1 юли, съобщава Европейската комисия (ЕК).

От 1 юли влиза в сила новият, подобрен регламент относно роуминга. С него се удължава до 2032 г. срокът на „Роуминг както у дома“ – програмата, благодарение на която пътуващите в ЕС и Европейското икономическо пространство (ЕИП) могат да телефонират, да изпращат текстови съобщения и да ползват интернет в чужбина без допълнителни такси.

Новият регламент определя следните пределни цени на едро за услугите за пренос на данни: 2 евро/GB през 2022 г., 1,8 евро/GB през 2023 г., 1,55 евро/GB през 2024 г., 1,3 евро/GB през 2025 г., 1,1 евро/GB през 2026 г. и 1 евро/GB от 2027 г. нататък.

За гласови повиквания пределната цена на едно е в размер на 0,022 евро/минута в периода 2022—2024 г. и 0,019 евро/минута от 2025 г. нататък. За SMS цената е определена на 0,004 евро/SMS в периода 2022—2024 г. и 0,003 евро/SMS от 2025 г. нататък.

Новите правила ще подобрят достъпа до спешни повиквания в целия ЕС и ще гарантират предоставянето на ясна информация за услугите, които евентуално са предмет на допълнителни такси, допълва се в съобщението на ЕК.

Потребителите ще имат право на същото качество на мобилен интернет в чужбина в рамките на ЕС, каквото получават у дома. Операторите, предоставящи мобилни услуги, следва да гарантират, че потребителите получават достъп до 4G мрежи или до по-напредналите 5G мрежи, ако такива са на разположение в посещаваната от потребителите дестинация.

Когато потребителите пътуват със самолети или кораби, мобилните телефони могат автоматично да се свързват към бордовата мрежа, осигурявана от спътници. Новите правила за роуминга задължават операторите да защитават своите потребители и да ги уведомяват, ако техните телефони се свързват към неназемни мрежи, при които се начисляват високи допълнителни такси.

Освен това операторите следва автоматично да прекъсват мобилните услуги, когато таксите на мобилните услуги през неназемни мрежи достигнат 50 евро или друга, предварително определена граница.

Операторите могат да предлагат допълнителни услуги, например възможност за отказ от ползване на роуминг на самолети и кораби.  

Операторите трябва да гарантират, че предоставят на потребителите информация за видовете телефонни номера, които могат да доведат до допълнителни разходи, когато потребителите набират или получават достъп до такива номера от чужбина. При преминаването на граници също ще продължи да се изпраща съобщение.

До юни 2023 г. всички оператори ще изпращат и съобщения до своите клиенти, които пътуват в чужбина, за да ги информират за наличните алтернативни средства за свързване със службите за спешна помощ, например чрез текст или приложения в реално време. Гражданите, които не са в състояние да извършват гласови повиквания до единни номер 112, могат да използват тези алтернативни средства.

Последна актуализация: 10:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още