IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съветът на ЕС е одобрил още 10 години безплатен роуминг в блока

Мярката влиза в сила на 1 юли 2022 г.

12:08 | 04.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Съветът на Европейския съюз (ЕС) е одобрил безплатният роуминг в блока за още 10 години, съобщават от пресслужбата на Съвета.

Мярката влиза в сила на 1 юли 2022 г., след като на 30 юни изтича действието на сегашните правила.

С преразгледания регламент за роуминга се адаптират максималните цени на едро, за да се гарантира, че предоставянето на роуминг услуги на дребно на национални цени е устойчиво за операторите в целия ЕС, посочва се в съобщението на Съвета.

Политиката за справедливо ползване, която има за цел да предотврати постоянния роуминг, ще продължи да се прилага. Комисията може да предложи промени в нея след задълбочен анализ на пазара и надлежна оценка на потенциалното въздействие, допълва се в съобщението.

Безплатният роуминг в ЕС беше въведен през 2017 г. С новия десетгодишен период съществуващата система, според която на гражданите не могат да бъдат налагани допълнителни такси за повиквания или данни, използвани по време на пътуване в ЕС, се удължава до 30 юни 2032 г.

Гражданите ще могат да се обаждат, да изпращат текстови съобщения и да използват мобилни данни, докато пътуват в рамките на ЕС, без допълнителни разходи и със същото качество, което получават у дома.

Потребителите, които обикновено разполагат с 5G услуги у дома, ще могат да ползват и 5G роуминг услуги, където са налични. 

Операторите са длъжни да информират потребителите за фактори, които могат да повлияят на качеството на роуминга и евентуални допълнителни такси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още