IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германска компания съди Apple за 1,57 млрд. евро

До този момент IPCom е завела дела срещу редица други известни производители

17:05 | 06.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Германска компания съди Apple за 1,57 млрд. евро

Германският оператор на патентни права IPCom GmbH заведе дело в Регионалния съд в Манхайм срещу производителя на iPhone, като съди Apple за 1,57 млрд. евро плюс лихви. Представители на германската компания твърдят, че технологичния гигант използва незаконно уникална 3G технология в продуктите си, която немците са придобили от Robert Bosch още през 2007 г.

Bosch бе сред пионерите в автотелефонията, но излезе от бизнеса. Зад мюнхенската компания IPCom седи финансовият инвеститор Fortress Investment. 

По същество става дума за технологията, с която устройствата се свързват към различните мобилни мрежи на операторите и която е ключова за функционалността на съвременните устройства. По-специално лицензът е за техниката, с която спешните обаждания се възприемат с предимство в мобилната мрежа.

IPCom твърди, че Apple е използва и още един патент, който тя притежава, но в този случай не е посочена определена сума, която се иска като обезщетение. Германската компания е създадена преди седем години и разполага с портфолио от почти 1200 технологии, като 35 от тях според нея са от фундаментално значение за 3G и 4G мрежите.

До този момент германската компания е завела дела срещу редица други известни производители като Nokia, HTC, Ericsson и Vodafone. Аpple от своя страна досега се постара доста да убеди регулаторните власти в Европа, че въпросният патент на IPCom трябва да бъде обявен за невалиден.

Ролята на операторите на патентни права, какъвто е IPCOM, е противоречива. Бизнес моделът е насочен към купуване на патенти и след това печелене на пари чрез авторски и лицензионни възнаграждения.

Технологичните компании често критикуват практиките на тези т. нар. „патентни тролове“, тъй като според аргументите им това пречи на разработването на нови продукти. Други изтъкват, че тези компании насърчават иновациите, като плащат добре за подходящи изследователски постижения.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още