IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Zoom ще плати 85 млн. долара, за да уреди съдебен спор

Компанията обеща да промени практиките си за сигурност

18:26 | 02.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg</em></p>

Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg

Zoom Video Communications ще плати 85 млн. долара и ще засили своите практики за сигурност, за да уреди съдебно дело, в което се твърди, че компанията е нарушила правата за поверителност на потребителите, като споделя лични данни с Facebook, Google и LinkedIn, и е позволила на хакери да нахлуват в срещите в Zoom – практика, наречена „zoombombing”, предава Ройтерс.

Предварителното споразумение, подадено в съда в събота следобед, изисква одобрение от окръжния съдия на Сан Хосе, Калифорния, Луси Кох.

Абонатите, включени в колективния иск, ще имат право на 15% възстановяване на основните им абонаменти, или 25 долара, която сума от двете е по-голяма, докато други могат да получат до 15 долара.

Zoom се е съгласила с нови мерки за сигурност, включително да предупреждава потребителите, когато домакините на срещи или други участници използват приложения на трети страни в рамките на разговорите, и да предложи специализирано обучение на служителите за поверителността и боравенето с данни.

Американската компания отрича извършването на нарушения при съгласието си за уреждане на спора.

В изявление от неделя Zoom коментира: „Поверителността и сигурността на нашите потребители са основни приоритети за Zoom и ние приемаме сериозно доверието, което нашите потребили ни оказват“.

Уреждането на спора се случва, след като на 11 март Кох позволи на ищците да преследват част от исковете, базирани на договор.

Въпреки че Zoom е генерирала около 1,3 млрд. долара от абонаментите за Zoom Meetings от участниците в колективния иск, адвокатите на ищците определиха споразумението за 85 млн. долара като разумно, предвид рисковете пред съдебния процес.

Zoombombing е практика, при която външни лица взимат права за управление на срещи в Zoom и показват порнографско съдържание, използват расистки обиди или показват друго проблемно съдържание.

Базата от клиенти на Zoom нарасна шесткратно, откакто пандемията принуди много хора да работят от вкъщи.

Компанията имаше 497 хил. клиенти с по над 10 служители през април 2021 г. Това е над 81 900 през януари 2020 г. Според Zoom ръстът на броя нови потребители може да се забави или да намалее, тъй като все повече хора си поставят ваксини и се връщат на работа или в училище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още