IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ubisoft прогнозира оперативна загуба след разочароващи продажби на игри

Компанията по-рано очакваше да генерира оперативна печалба за годината

21:32 | 12.01.23 г.
Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg
Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Ubisoft Entertainment обяви, че очаква годишната му оперативна печалба да да бъде на червено, след като отложените игри и по-слабите нетни резервации засегнаха представянето на френското студио за разработка на игри, пише Bloomberg.

Компанията очаква оперативна загуба от 500 млн. евро за настоящата фискална година, в сравнение с оперативна печалба от 400 млн. евро, която прогнозира при обявяването на последните си финансови резултати.

Компанията е изправена пред „големи предизвикателства“, които засягат индустрията, включително влошаване на макроикономическите условия, които натежаха на пазара по празниците, тъй като скорошните премиери „не се представят толкова добре, колкото се очакваше“, твърди компанията.

Цената на акциите спадна с 21% в 9:14 ч. местно време в Париж днес – най-големият спад в рамките на деня от 2019 г. насам, като цената се оказа на най-ниското си ниво от близо седем години.

Издателят, който стои зад франчайза Assassin’s Creed, ревизира целта си за нетните резервации на третото тримесечие на фискалната 2022-2023 г., до 725 млн. евро. По-ранната прогноза беше за около 830 млн. евро.

Освен това обяви отписването на 500 млн. евро заради анулирането на три необявени игри,в  допълнение към четирите, които бяха отложени през юли.

Планът за намаляване на разходите с 200 млн. евро за две години включва решението да не се наемат служители на мястото на такива, които напускат компанията, както и продажбата на неосновни активи.

Разочароващи продажби

Студиото пусна Mario + Rabbids: Spark of Hope на 20 октомври – игра, разработена от Nintendo, която се очакваше да бъде един от бестселърите на групата през празничния сезон. Но продажбите се оказаха разочароващи. Същото важи и за Just Dance 2023, обяви компанията.

„Очевидно сме разочаровани от скорошното ни представяне“, коментира главният изпълнителен директор Ив Гиймо. „Изправени сме пред контрастираща пазарна динамика, докато индустрията продължава да се ориентира към мегабрандове и игри на живо, в контекста на влошаващите се икономически условия, засягащи потребителските разходи“.

Avatar и Assassin’s Creed са сред заглавията, потенциални блокбъстъри, които компанията планира да пусне през новата си фискална година.

Студиото работи по преодоляването на проблемите с производството, с които се сблъска по време на пандемията. През септември Ubisoft каза, че ще отложи пускането на играта Skull and Bones, която се отлага за пореден път и вече се очаква през следващата фискална година.

Приходите от продажби на гейминг индустрията по пранизниците се оказаха разочароващи. Цената на акциите на Frontier Development потъна в понеделник, след като компанията заяви, че продажбите на основната ѝ игра F1 Manager 2022 са по-слаби от очакваното. Това изпрати неприятен сигнал към сектора на видео игрите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:32 | 12.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още