IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft предложи на ЕС да таксува потребителите за Teams

Компанията се опитва да предотврати потенциално антимонополно разследване

14:54 | 05.05.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският софтуерен гигант Microsoft е предложил да таксува с различни цени за ползването на своя продукт Office със и без приложението Teams, за да предотврати евентуално антимонополно разследване от страна на Европейския съюз и глоба, твърдят двама източници, запознати с въпроса, предава Ройтерс.

Microsoft се опитва да отговори на притесненията на службата за защита на конкуренцията в ЕС от миналата година, след като приложението Slack, притежавано от Salesforce, подаде жалба към Европейската комисия, твърдят други източници, запознати с въпроса.

През 2020 г. Slack обвини Microsoft в несправедливо интегриране на своето приложение за чат и видео на работата място Teams в продукта Office. Американският технологичен гигант представи Teams през 2017 г., а услугата е насочена към бързо развиващия се и доходоносен пазар за съвместна работа.

Днес Европейската комисия каза, че има други жалби освен тази на Slack.

„Получихме няколко оплаквания относно Microsoft, включително от Slack, относно поведението на Microsoft във връзка с нейния продукт Teams. Както знаете, оценката продължава, така че не можем да коментираме повече“, посочва говорител.

Microsoft твърди, че продължава да си сътрудничи с Европейската комисия и е „отворена за прагматични решения, които отговарят на опасенията и служат добре на клиентите“.

Salesforce е отказала да коментира въпроса.

Антимонополният регулатор на ЕС търси обратна връзка от конкурентите на Microsoft относно предложението, допълват източниците.

През последното десетилетие Европейската комисия глоби Microsoft с 2,2 млрд. евро за практики, които нарушават правилата за конкуренцията на ЕС, включително обвързване и групиране на два или повече продукта заедно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 05.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още