IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изкуственият интелект на Baidu влиза в смартфоните на Lenovo

Китайските компании сключиха партньорство

11:03 | 09.02.24 г.
Снимка: Andrea Verdelli/Bloomberg
Снимка: Andrea Verdelli/Bloomberg

Китайската компания Baidu си партнира с Lenovo, за да предостави своята технология за генеративен изкуствен интелект (AI) в смартфоните на Lenovo. Това е най-новото партньорство с производител на смартфони, докато Baidu търси практически приложения на своя AI модел, предава Ройтерс.

Говорител на базираната в Пекин Baidu тази седмица коментира, че партньорството включва използването на големия езиков модел Ernie от Lenovo и е подобно на сътрудничеството със Samsung и Honor, обявено миналия месец.

Lenovo продава смартфони със своята марка и също така притежава бранда Motorola. Ernie вече е вграден в браузъра и в приложенията на магазина за приложения на персоналните компютри и таблети на Lenovo.

Lenovo не е отговорила на запитванията за коментар.

Продажбата на смартфони, които предлагат генеративен изкуствен интелект като услуга, подобно на чатботовете и превода в реално време, се превърнаха в нова глобална тенденция, след като технологията стана по-популярна в края на 2022 г. с пускането на ChatGPT.

Google се смята за лидер в AI смартфоните със своите предложения под марката Pixel и стабилния изкуствен интелект, базиран в облака, докато се говори, че Apple работи по въвеждане на генеративни AI модели в iPhone.

Компанията за пазарни проучвания Canalys очаква, че 5% от смартфоните, продадени по света през 2024 г., или 60 млн. устройства, ще бъдат с изкуствен интелект.

Но AI услугите, поддържани от американски фирми като OpenAI и Google, не са достъпни в Китай, което оставя пазара там в ръцете на местни играчи. Китайският пазар вече предлага над 200 AI модела, включително от основните конкуренти на Baidu – Alibaba и Tencent.

Главният изпълнителен директор на Baidu Робин Ли през миналия ноември сподели, че фирмите сега трябва да се фокусират върху разработването на практически приложения. Големите китайски брандове за смартфони, включително vivo, Xiaomi и Huawei, също работят по AI модели в своите смартфони, но не са разкрили повече подробности.

Подобни сътрудничества с производители на смартфони не само биха могли да помогнат на Baidu на този фронт, но силната връзка между нейните функции с изкуствен интелект и смартфоните може да предложи на компанията огромно количество данни, което да помогне на големия езиков модел на Baidu да настигне конкурентни компании в САЩ в тази област.

„Адаптирането на големи езикови модели към смартфони е подходящ момент за насърчаване използването на функции, задвижвани от изкуствен интелект, макар че на този етап те може да са ограничени. В дългосрочен план те могат да се превърнат в задължителни“, коментира Айвън Лам, анализатор в компанията за пазарни проучвания Counterpoint.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 09.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още