IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стартъпът xAI на Илон Мъск ще отвори кода на изкуствения си интелект Grok

Компанията се опитва да изравни силите си с Meta и Mistral AI

10:12 | 12.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Илон Мъск заяви, че стартъпът му за изкуствен интелект xAI ще отвори кода на своя конкурент на ChatGPT – Grok, тази седмица. Това се случва дни след като той заведе дело срещу OpenAI за изоставяне на първоначалната си мисия в полза на модел за генериране на печалба, предава Ройтерс.

Милиардерът на няколко пъти предупреди срещу използването на технологии за печалба от страна на технологични гиганти като Google.

Той заведе дело срещу финансираната от Microsoft OpenAI, на която беше съосновател през 2015 г., но я напусна три години по-късно. В отговор OpenAI публикува имейли, които показват, че изпълнителният директор на Tesla подкрепя план за създаване на дружество с цел печалба и иска сливане с производителя на електромобили, за да превърне комбинираната компания в източник на средства.

„Тази седмица xAI ще отвори кода на Grok”, коментира Мъск в публикация в социалната си мрежа X.

Ходът ще даде на обществото свободен достъп да експериментира с кода зад технологията и да приведе xAI в съответствие с фирми като Meta и френската Mistral, като и двете имат AI модели с отворен код.

Google също така пусна AI модел, наречен Gemma, който външните разработчици могат потенциално да модифицират според нуждите си.

Технологични инвеститори, включително поддръжникът на OpenAI Винод Хосла и Марк Андреесен, съосновател на компанията за рисков капитал Andreessen Horowitz, водят дебати относно отворения код на изкуствения интелект, откакто Мъск заведе делото срещу създателя на ChatGPT.

Въпреки че технологията с отворен код може да помогне за ускоряване на иновациите, някои експерти предупреждават, че моделите на AI с отворен код могат да бъдат използвани от терористи за създаване на химически оръжия или дори за разработване на съзнателен суперинтелект извън човешкия контрол.

Миналата година Мъск каза на британската среща на високо равнище за безопасността на изкуствения интелект, че иска да създаде „рефер трета страна“, който да наблюдава фирмите, разработващи изкуствен интелект, и да сигнализира, ако имат притеснения.

Търсейки алтернатива на OpenAI и Google, Мъск даде начало на xAI миналата година, за да създаде това, което той смята, че ще бъде „AI, който търси максимално истината“. През декември стартъпът пусна Grok за Premium+ абонати на X.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 12.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още