IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft представя днес новата си гейм конзола Xbox

С цел да постигне по-сериозен пазарен дял Microsoft ще насочи новия модел към масовия потребител

14:33 | 21.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Продажбите на конзоли отчитат спад през последните четири години&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Продажбите на конзоли отчитат спад през последните четири години Снимка: Ройтерс

Технологичният гигант Microsoft Corp ще представи днес новата си дългоочаквана си гейм платформа Xbox осем години след излизането на последния модел – 360, предава CNBC.

С цел да постигне по-сериозен пазарен дял Microsoft ще насочи новия модел към масовия потребител, като в това число включва и семейните забавления. Устройството е изправено пред сериозната конкуренция от страна на PlayStation 4 на Sony Corp и Wii U на Nintendo Co Ltd.

"Най-запалените геймъри изпитват глад за нова машина. Разликата между 2005 г., когато бе пуснат модела Xbox 360, и сега е че залогът е много по-висок", каза Райън Макафри, изпълнителен редактор на сайта IGN.com. "Цялата идея на Microsoft e платформата Xbox да заема централно място в дома на потребителите", добави той.

За тази цел анализаторите на гейм индустрията очакват пакет от подобрения в новия Xbox, който Microsoft ще представи в централата на корпорацията в Редмънд, Вашингтон. Очакванията са част от нововъведенията да засегнат по-тясната интеграция с телевизионните приемници, както и връзката с мобилни устройства.

Конзолите продължават да заемат "лъвския пай" от все по-разрастващите се игрови услуги - около 42 на сто от оценявания на 65 млрд. долара на година световен пазар според данните на Microsoft.

Въпреки това анализатори отбелязват, че влиянието на смартфоните и таблетите, както и на социалните мрежи, продължава все повече да нараства. Продажбите на конзоли отчитат спад през последните четири години, главно заради технологичното "остаряване" на устройства.

Моделът Wii U на Nintendo, който бе пуснат през ноември 2012 г., продаде едва 3,45 млн. екземпляра до края на март, което е доста под първоначалната прогноза на компанията от 5,5 млн.

"Следващата конзола, която ще бъде пусната на пазара, няма да постигне по-впечатляващи резултати от предишния модел", заяви Луис Уорд от International Data Corp. Изчисленията на експерта показват, че около 250 млн. броя от най-популярните конзоли Xbox 360, Sony PlayStation 3 и Nintendo Wii са били продадени между 2005 и 2012.

"Мисля, че конзолите като продуктова категория са достигнали своя край", каза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още