IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова Зеландия ще захранва острови с изцяло слънчева енергия

Остров с население 1500 души харчи по 825 000 долара годишно за дизелово гориво

14:24 | 21.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Power Smart Solar</p>

Снимка: Power Smart Solar

Територия в Нова Зеландия, състояща се от остров, разположен върху три коралови рифа навътре в Тихия Океан, е на път да се превърне в първия изцяло захранван от слънчева енергия район в света, пише онлайн изданието Born Rich.

Според официално изявление на външното министерство на страната проектът за възобновяема енергия на остров Докелау е уникален по рода, а трите основни атола имат достатъчно соларен капацитет, за да задоволяват нуждите на района.

Преди раждането на идеята населението на остров Токелау от 1500 души е използвало около 2000 барела дизелово гориво годишно, за да посреща нуждите си от енергия. Това струва на острова по 825 000 долара годишно.

Според компанията Power Smart Solar, която е автор на идеята, разходите за електричество на острова нарастват с всяка изминала година и представляват сериозен дял от бюджета му. Това отблъсква инвеститорите.

Идеята да се премине изцяло към слънчева енергия не само ще помогне на местните власти да намалят разходите, но и ще подобри климата, като по този начин ще подпомогне борбата с глобалното затопляне и климатичните промени в региона. Разходите по проекта се оценяват на 8,5 млн. долара, но те ще бъдат възстановени с времето, като се имат предвид ползите за региона. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още