IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Апетитните активи на BlackBerry - хардуер, софтуер и дори ядрени централи...

Ако компанията реши да продава едно по едно своите поделения, то цената й няма да се различава коренно, ако някой я придобие изцяло

11:04 | 21.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	BlackBerry може да търси промяна, като слезе от фондовата борса. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

BlackBerry може да търси промяна, като слезе от фондовата борса. Снимка: Ройтерс

Замиращият бизнес на Blackberry означава само едно - че потенциалните купувачи ще платят по-малко за по-голяма част от привлекателните активи на компанията, като софтуер и патенти, пише Bloomberg. Те се оценяват на общо 5 млрд. долара, което е приблизително равно на нейната текуща пазарна стойност.

Поделението за телефони носи най-големи приходи на BlackBerry. То обаче не притежава съществена стойност, защото повечето от потенциалните купувачи биха прекратили производството, за да дадат предимство на своите технологии.

Все пак анализатори оценяват дивизията за телефони на близо 800 млн. долара. Патентите, софтуерът и мрежата за сигурност поотделно струват повече от 1 млрд. долара. Компанията има и 2,8 млрд. долара по сметки.

Освен паричните средства BlackBerry притежава редица патенти за смартфони, операционна система за навигация, ядрени централи и мрежа от защитени сървъри, които обслужват хиляди потребители. Към края на юни 72 млн. души притежават смартфон с марката BlackBerry.

Миналата седмица канадският концерн насрочи среща на Борда на директорите, на която да обсъди продажбата или сключването на нови партньорства, за да се опита да закрепи компанията.

„Стойността на поделението за хардуер може да спадне рязко, защото потребителите ще избягват да купуват мобилни устройства, чиято съдба на пазара е неясна. Ето защо потенциалните придобиващи ще обърнат поглед към другите активи на BlackBerry”, коментира управляващият съдружник на Red Sky Capital Management Брайън Хуен.

„Като повтаряте постоянно „Аз съм за продан“, определено нищо хубаво няма да последва за вас“, категоричен е Хуен, чиято фирма управлява активи за 212 млн. долара и която притежава акции на BlackBerry.

Анализатори коментират още, че ако компанията реши да продава едно по едно своите поделения, то цената ѝ няма да се различава коренно, ако някой я придобие изцяло.

Преди 17 месеца BlackBerry нае инвестиционните банки JP Morgan Chase и RBC Capital Markets да проучат вариантите за продажба на компанията, след като още тогава тя срещна яростната конкуренция на Apple и Samsung. Миналата година банкерите осъществиха контакт с предполагаеми купувачи, но интересът сред тях за придобиване на цялата компания беше малък, коментират запознати с водените разговори.

През 2012 г. IBM направи неофициално запитване за закупуването на бизнеса за корпоративно обслужване на BlackBerry, но според източници на Bloomberg и IBM няма интерес от придобиването на цялата компания.

Спекулациите, че канадската компания може да слезе от фондовата борса, за да бъде преструктурирана и по този начин да намери решение на проблемите си, се ускориха на 12-и август. Тогава най-големият ѝ акционер Прем Ватца обяви, че напуска Борда на директорите. От компанията обаче не споменават дали акциите ѝ ще бъдат спрени от търговия.

Вчера на борсата в Ню Йорк книжата на BlackBerry поскъпнаха с 2,2% до 10,54 долара за брой при пазарна капитализация от 5,52 млрд. долара.

През миналото тримесечие компанията отчете загуба. Очакванията и през следващите три месеца са песимистични – ясен знак, че новите телефони, на които главният изпълнителен директор Торстен Хайнс разчиташе да съживят BlackBerry, не са толкова предпочитани от потребителите. За фискалната 2013 г. загубата й възлезе на 646 млн. долара – първата година с отрицателен финансов резултат от десетилетие насам.

За изминалото тримесечие продажбите на новия смартфон BlackBerry Z10 бяха с 1 млн. по-малко от прогнозите на анализаторите. На 27 септември инвеститорите ще научат дали предполагаемата продажба на BlackBerry е изплашила клиентите й. Тогава компанията ще публикува резултатите си за третото тримесечие на 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още