IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канадското правителство ще пази BlackBerry

Потенциалната сделка превишава границата, след която правителството може да одобри или възрази чуждестранен инвеститор да придобие местна компания

08:15 | 10.10.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Канадското правителство ще пази BlackBerry

BlackBerry се счита за съкровището на IT индустрията в Канада, въпреки че последно време компанията губи все повече от блясъка си. За да запази репутацията на концерна, правителството на страната ще следи зорко сделката за придобиването й, пише WBP Online.

„Нашата роля ще бъде опазването на националната сигурност. Искаме да сме сигурни, че каквото и да се случи, то ще бъде в интерес на обществото“, увери министърът на финансите Тони Клемънт.

Загрижеността на правителството е обоснована от факта, че потенциалната сделка за покупката на базирания във Ватерло, Онтарио производител на смартфони ще превиши сумата от 344 млн. канадски долара. Тя се счита за границата, която позволява на правителството да възрази или одобри всяко едно нахлуване на чуждестранни инвеститори с цел защита на канадските интереси.

Най-вероятно купувач на BlackBerry ще бъде фондът Fairfax Financial Holdings, който предлага 9 долара за една акция, или общо 4,7 млрд. долара за цялата компания. Сделката с окончателното предложение ще бъде ясна на 4 ноември.

Въпреки това на хоризонта има и други потенциални купувачи, които само потриват ръце и чакат удобен момент, за да отправят предложение на борещия се за оцеляване канадски производител на мобилни апарати. В списъка с потенциални инвеститори попадат имената на Google, Cisco, SAP, LG, Samsung и Intel.

Основният заподозрян – южнокирейският технологичен гигант Samsung, отрече да се интересува от BlackBerry, но компанията остава в полезрението на експертите.

IT компаниите проявяват интерес към патентите и защитените сървърни мрежи на BlackBerry, отколкото към бизнеса с мобилни телефони, който явно вече не струва нито стотинка.

Докато множество инвеститори ухажват BlackBerry, канадската компания обяви своето намерение да съкрати 300 служители на ръководни длъжности в седалището си във Ватерло, Онтарио. Това е първата стъпка от планираните съкращения на общо 4500 работници през идните месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
stoiloff
преди 10 години
НАй-долнопробна е булгародоганистанската мафия! Кръвосмешение между комсомолец и доганистанец!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
melon
преди 10 години
Ето пример за отговорно и умно управление на държава.А бантустанската мафия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още