IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Един от създателите на BlackBerry ще си поиска компанията обратно

Майк Лазаридис е увеличил своя дял в страдащия производител на смартфони и обмисля да направи предложение за закупуване на цялата компания

11:15 | 11.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Майк Лазаридис напусна BlackBerry през 2012 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Майк Лазаридис напусна BlackBerry през 2012 г. Снимка: Ройтерс

Един от създателите на BlackBerry - Майк Лазаридис - е увеличил своя дял в борещия се за оцеляване канадски производител на смартфони. Той е подал заявление в Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (Security and Exchange Commission, или SEC), от което става ясно, че обмисля да направи предложение за закупуване на цялата компания, предава CNBC.

Лазаридис, който вече притежава 8% от компанията, се е свързал с Goldman Sachs и Centerview Partners, чрез които да започне преговори за своя дял. Към края на 2012 г. неговият дял бе 5,7%.

В молбата се казва, че Лазаридис, който бе един от изпълнителните директори и съпредседател на компанията, ще действа заедно със своя колега и един от създателите на BlackBerry Дъглас Ферин. Майк Лазаридис освободи постовете си през 2012 г.

По рано тази година двамата, които основаха BlackBerry през 1985 г. под името Research In Motion, създадоха компанията Quantum Valley Investments, чрез която подпомагат изследванията в областта на квантовата физика.

Офертата за покупката на BlackBerry ще бъде следващата след тази на от най-големия акционер в страдащата компания - Fairfax Financial Holdings. Директорът на финансовият фонд Прем Ватца предлага цена от 9 долара за една акция.

Според непотвърдена информация BlackBerry води разговори както за цялостната си продажба, така и за продажбата само на своите поделения с Google, Cisco Systems и немската SAP AG. Потенциалните купувачи отказаха да коментират.

След новината, че Майк Лазаридис проявява интерес за покупката на базираната във Ватерло, Онтарио компания, акциите й поскъпнаха до 8,20 долара за брой. След като в средата на септември BlackBerry обяви огромна загуба и остър спад в продажбите, ценните й книжа изгубиха 20% от стойността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:17 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още